Els pares d’un nen han escrit una carta que demostra la preocupant situació per la qual passa la llengua catalana a les escoles. Lluny de la mentida que l’espanyolisme intenta imposar, segons la qual el català margina la llengua castellana, aquests pares anònims denuncien no només l’escàs coneixement del català que té el seu fill, sinó també el nul ús social que fa de la llengua a l’aula, uns fets que consideren “inadmissibles” en una escola pública catalana.
Segons relaten els pares a l’escrit, el nen “no parla català a l’escola” en cap moment de la jornada, és a dir, ni a l’esbarjo, ni al menjador, ni en relacionar-se amb els companys. Un altre fet preocupant derivat d’aquesta dinàmica és que el nen només juga en castellà, una cosa que s’ha traslladat també a casa seva i a la relació amb els seus pares i els amics fora de l’escola. Finalment, exposen també que el nivell de català del seu fill és molt més baix que el que tenia el seu germà gran 7 anys enrere, el 2015, i que diu paraules castellanes o utilitza expressions castellanoparlants. “No només no aprèn el català correctament, sinó que no el fa servir a l’escola, i aquest fet ens sembla inadmissible en una escola pública a Catalunya”.
A la carta, els pares lamenten que el fet que la majoria de les famílies de la classe siguin castellanoparlants converteix els catalanoparlants en una minoria, dificultant l’ús i l’aprenentatge de la llengua materna dins l’aula, un fet que repercuteix negativament en tots els alumnes. També expliquen que, tot i educar el seu fill en l’hàbit de mantenir el català per tal que no desaparegui, el seu missatge “no cala prou”, i el nen acaba parlant en castellà: “Passa moltes hores a l’escola i el català acaba sent un reducte que només parla amb la família a casa”.
“Si aquest fet continua així, l’ús del català a l’aula serà nul i quedarà restringit a les comunicacions Mestra-Alumnes i Escola-Famílies” sentencien a la carta. Admeten que també es responsabilitat seva fomentar el català, però demanen que el foment de l’ús de la llengua sigui tant a l’escola com a l’esbarjo, donades les hores que els nens passen allà. “Ens sembla increïble fer aquesta petició, però no la faríem si no creguéssim que és absolutament necessari” escriuen, en haver constatat la situació de perill d’extinció que travessa el català.
Uns pares molt valents! Tots hauríem de fer el mateix! pic.twitter.com/QVapFKtGj0
— Anna Canal de las Heras (@AnnaCanal5) November 24, 2022