Comín considera que la culminació del procés “no és una qüestió de terminis, sinó de preparació”
Ens necessitem tots, votem el que votem”. Així s’ha expressat el president del Consell per la República i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont en un acte a Canet de Rosselló on s’han oficialitzat 32 consells locals constituïts enguany arreu del territori. Durant la intervenció, Puigdemont ha apuntat també que el moviment independentista “no s’ha de fixar en les conviccions polítiques de cadascú”, sinó treballar de forma unitària per culminar el procés independentista “legitimat fa cinc anys a les urnes” al referèndum de l’1 d’octubre. Per la seva banda, el vicepresident Toni Comín ha assegurat que la independència “no és qüestió de terminis, sinó de preparació”.
Les declaracions de Comín han arribat després que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) anunciés que es marca com a horitzó per proclamar la independència el segon trimestre del 2023. Tot i que el Consell no està d’acord amb posar una data al calendari, el vicepresident ha assegurat que comparteixen moltes altres idees amb l’Assemblea i tenen voluntat de seguir treballant conjuntament per assolir la independència. “La confrontació ben preparada, ens permetrà culminar el procés”, ha dit.
El vicepresident ha dit també que la “taula de diàleg no és el camí” perquè, segons ha assegurat, “és evident que no dona fruits”. I ho ha detallat: “Fa dos anys que parlem de la taula de diàleg i l’independentisme s’ha anat desmobilitzant i enfadant amb una estratègia que no avança”.
Per això, ha insistit a seguir apostant per la validació del referèndum: “Hem de retornar a la fórmula de l’1 d’octubre per culminar el procés”. Una fórmula que, afirma, representa la unitat entre societat civil, partits i institucions i que el president ha afirmat que és “legítima” i que “mai ha estat revocada”. En aquesta línia, ha instat a unir-se “tots els que creuen que el país té capacitat per culminar amb el procés d’independència”.
Per últim, Puigdemont ha proposat als assistents fomentar la desvinculació de l’Estat a través de disminuir-ne la dependència als municipis. Una reducció que implicaria efectuar diverses accions, com canviar-se a companyies de llum o de telèfon catalanes. El president ha dit que aquestes petites accions permetrien la ciutadania catalana estar “preparada” en un escenari similar al de després de l’1-O. “Cada dia estem més a prop i així es fan les independències, a poc a poc”, ha culminat.
Segons Puigdemont, hi ha una “estratègia de la nació espanyola de dissolució de la nació catalana”, i cada cop que s’enforteix el Consell per la República, ha afegit, s’afebleix aquesta estratègia.