Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Canadell creu que Catalunya es troba en un “cul de sac” i diu que el model espanyol “condemna a la pobresa” als catalans

|

- Publicitat -

Allisada de Canadell al Govern Espanyol i aquells que carreguen contra el procés independentista

Publicitat

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha considerat que Catalunya es troba en un “cul de sac” i ha assegurat que “és evident” que continuar dins del model espanyol “condemna a la pobresa” als catalans en el discurs de presentació de l’estratègia cameral pel període 2030-2040. Canadell ha fet servir la seva intervenció per defensar la viabilitat d’un Estat propi i per carregar contra l’actitud del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de “negar-se a negociar” amb la Generalitat. “Des de les cambres no podem acceptar que qui vol presidir l’Estat espanyol no estigui disposat a negociar amb el representats legítims de Catalunya”, ha assegurat. En aquest sentit, Canadell ha afirmat que la “negativa” de Sánchez ha generat “més inestabilitat i ha condicionat el creixement econòmic de Catalunya”.

Per posar en marxa la nova estratègia, Canadell ha reclamat “la unitat” dels partits polítics com a “factor clau”. “Demanem la unitat tan necessària en un moment tan excepcional. Ens hi va el futur de l’economia i de les empreses”, ha assegurat. D’altra banda, ha demanat a l’empresariat que faci pressió a les institucions europees per obligar l’Estat a negociar un referèndum acordat amb la Generalitat.

L’arribada d’independentistes a la Cambra ha resultat un dels grans èxits del moviment independentista

En aquest context, el president de la Cambra de Barcelona ha demanat la llibertat dels polítics independentistes condemnats pel Tribunal Suprem, una petició que ha provocat crits de ‘Llibertat presos polítics’ entre els assistents a l’acte, entre els quals hi havia el president del Govern, Quim Torra; l’expresident Artur Mas; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

 

Respecte a l’estratègia per a Catalunya, Canadell ha comparat Catalunya amb altres països de la Unió Europea amb una superfície similar. “Sense el dèficit fiscal, Catalunya podria ser una economia similar a Àustria, amb un Producte Interior Brut (PIB) per càpita un 35% més elevat”, ha afirmat.

 

El president de l’ens cameral i la vicepresidenta primera de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, han avançat que “un nou estat” tindria un salari mínim superior als 900 euros actuals, al voltant dels 1.400 euros. “El problema és que les empreses i treballadors no poden aguantar una pressió fiscal tan alta a canvi d’uns serveis i infraestructures inferiors als que ens tocarien en un Estat independent”, ha afirmat Canadell.

 

Un clam contra l’espoli fiscal que amaguen els grans mitjans de comunicació catalans

Durant el seu discurs, el president de la Cambra de Comerç ha realçat la feina de l’empresariat català, que “està demostrant una millor adaptació als nous temps” que l’espanyol.

Un dels reptes de les tretze cambres catalanes per l’estratègia 2030/2040 és la internacionalització, un objectiu que es pretén assolir a través de la col·laboració amb les 13.000 cambres d’arreu del món. “Potenciant la innovació i el talent assegurem que les nostres empreses tinguin encara més recorregut en l’àmbit internacional”, ha assegurat la vicepresidenta primera de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca.

 

La internacionalització és un dels quinze eixos estratègics del nou model econòmic per Catalunya 2030/2040. Entre aquests, s’hi troben també la necessitat de “construir un país en xarxa”, detectar les demandes del mercat laboral, invertir el 4% del PIB català en recerca i desenvolupament, estimular la innovació al territori, apostar pel sistema emprenedor, implementar un pla de conscienciació sobre la sostenibilitat i invertir en eficiència estratègica, entre d’altres.

 

A més, les cambres catalanes volen posar en marxa “un síndic empresarial” per canalitzar les queixes dels empresaris i autònoms; impulsar un programa de pressió via Europa per reduir les pràctiques oligopolístiques a l’Estat, posant l’accent en el sector energètic; crear nous organismes per fomentar l’economia i repensar el sistema fiscal de país.

“No podem comprendre permetre que el 22% de l’impost de societat provingui d’empreses de Catalunya, que representa només el 19% del PIB”, ha afirmat el president del Consell de Cambres. “Tampoc és tolerable que hi hagi comunitats sobrefinançades”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí