“Malauradament i per desgràcia no hi ha res de nou”. És la valoració que ha fet la portaveu del Govern, Meritxell Budó, sobre el programa del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per a Catalunya, on aposta pel diàleg amb la Generalitat però rebutja un referèndum que “esquerda” la societat. En la roda de premsa d’aquest dimarts al migdia a Palau, posterior al Consell Executiu, Budó ha constatat que el diàleg amb la Moncloa és “molt difícil” perquè “sembla” que l’executiu del PSOE no vulgui parlar. Segons la consellera de Presidència, la proposta de Sánchez és “l’evidència” que el conflicte amb l’Estat només es pot resoldre “políticament”.
Budó ha lamentat que no pot valorar “massa més”, en el sentit que les propostes de Sánchez no han satisfet l’executiu de Quim Torra. Sigui com sigui, la consellera ha derivat a ERC i JxCat la decisió sobre el posicionament en cas que el president espanyol en funcions se sotmeti de nou a una investidura abans del 23 de setembre. Pel que fa al diàleg, Budó ha reiterat que el Govern no es va aixecar “mai” de la taula, i que va ser l’executiu de Sánchez qui va trencar les negociacions. La portaveu ha subratllat que quan es dialoga s’ha de poder parlar “de tot sense exclusions” i, per tant, també del dret a l’autodeterminació. “El conflicte polític s’ha de resoldre políticament”, ha asseverat.
Sánchez proposa sis mesures per la “crisi de convivència” a Catalunya
El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, aposta pel diàleg entre la Moncloa i la Generalitat “sempre dins la Constitució”. Tot i això, rebutja el referèndum d’autodeterminació, perquè “no hi té cabuda” i provoca “l’esquerda” de la societat. El líder del PSOE explicarà aquest dimarts al migdia la seva proposta ‘Programa comú progressista’, tot i que aquest matí ja s’han conegut les sis mesures que té per a Catalunya, segons fonts socialistes. Sánchez aposta per procediments de col·laboració i coordinació entre l’Estat i les Comunitats Autònomes com ara la Conferència de Presidents, les Conferències Sectorials i la “transformació” del Senat.
Així mateix, Sánchez vol impulsar la “clarificació del repartiment competencial”, a més de promoure la participació de les CCAA en les actuacions i decisions de l’Estat, i de l’Estat en les actuacions autonòmiques quan siguin d’interès “general”. El líder del PSOE també té l’objectiu d’aprovar un nou sistema de finançament de les CCAA. Per això vol desenvolupar la previsió de les regles i principis que han de regir-lo, amb la participació territorial.
El Govern dona suport al Tsunami Democràtic però recorda que és una iniciativa “aliena”
D’altra banda, el Govern ha dit que dona suport al Tsunami Democràtic tot i que recorda que és una iniciativa “aliena”. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que tot projecte que defensi la democràcia i respongui a la “repressió” de l’Estat de manera “pacífica i cívica” és “benvinguda”. Així s’ha expressat la portaveu durant la roda de premsa d’aquest dimarts al migdia a Palau, posterior al Consell Executiu, on ha recordat que el Govern de Quim Torra no és qui impulsa el Tsunami Democràtic. El projecte, que aplega personalitats de la política i la societat civil per donar una resposta a la sentència de l’1-O, se centra en la desobediència civil i no-violenta.