Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Bucharaya Beyun, primer ministre sahrauí: “Demanem a Espanya que culmini el procés descolonitzador o pagui pels errors”

|

- Publicitat -

La República Àrab Sahrahuí Democràtica (RASD) reclama a l’Estat espanyol que assumeixi la seva responsabilitat en el conflicte del Sàhara Occidental. En una entrevista a l’ACN, el seu primer ministre i membre del Front Polisario, Bucharaya Beyun, assegura que Espanya ha d’assumir el seu rol en el conflicte en tant que potència encarregada d’administrat la situació que viu el seu territori. “Demanem a Espanya que rectifiqui i faci el que li correspon, culminar el procés de descolonització, en cas contrari els sahrauís exigiran tard o d’hora que assumeixi la seva responsabilitat” i haurà de “pagar pels errors comesos”, adverteix. Beyun assegura que la represa del conflicte armat és l’únic instrument que tenen per defensar la seva llibertat.

Publicitat

 

El primer ministre sahrauí recorda que Espanya és considerada la potència encarregada d’administrar el conflicte del Sàhara Occidental. Així ho reconeix, assenyala, l’Audiència Nacional a través d’una interlocutòria de 2014 firmada per l’actual ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

 

De fet, assegura que el seu poble reconeix Espanya com un país proper, tant per tradició com per geografia, i no entén el posicionament del president espanyol, Pedro Sánchez, amb la carta enviada el 2022 a Marroc. En ella, li traslladava el seu suport en el conflicte i deixant enrere la possibilitat de fer un referèndum d’autodeterminació del territori, que va ser la província espanyola número 53.

 

Bayun assegura que és Espanya qui ha de respondre per “tots els morts, desapareguts i malalts” derivats d’una mala gestió del procés de descolonitzador, i avisa que el govern sahrauí arribarà fins el final si no es mou fitxa. “Els sahrauís enviaran la situació als tribunals internacional internacionals, i arribarà el dia en què Espanya haurà de pagar pels erros comesos”, diu.

 

Represa del procés armat

 

Beyun justifica l’ús de les armes per defensar els drets de la població del Sàhara Occidental davant la bel·ligerància del Marroc, i assegura que aquesta és la única via que tenen per poder reclamar el que defineixen com a legítim, després que la comunitat internacional no manifesti una postura pública sobre el conflicte. “Entre acceptar l’ocupació o la guerra, optem per la guerra per defensar la nostra llibertat”, defensa.

 

El conflicte del Sàhara Occidental sembla lluny d’arribar-se a resoldre després de 48 anys, i més encara després que el 13 de novembre de 2020 es trenqués l’alto al foc. “El Marroc va atacar un grup de civils, i aquesta ruptura no va ser condemnada per cap país de pes de les Nacions Unides”, retreu Beyun, que aquesta setmana ha rebut al seu ministeri una missió de cooperants i representants polítics catalans en el marc de la primera visita que es fa als campaments sahrauís després de la pandèmia.

 

“O hi ha una intervenció internacional o aquesta guerra prendrà noves dimensions geogràfiques i d’intensitat”, adverteix Beyun, que lamenta l’ús de l’armament, però que el justifica com a darrer recurs. “No ens han deixat una altra sortida, entre acceptar l’ocupació i la guerra, optem per la guerra com a instrument legal perquè el poble defensi el seu dret a la llibertat”, assevera.

 

Més inversió des de Catalunya

 

L’estructura productiva dels camps de refugiats és minsa, motiu pel qual subsisteixen gràcies a les aportacions que es fan en matèria d’ajuda humanitària. Beyun assegura que Catalunya, amb l’Ajuntament de Barcelona i d’altres localitats del país, encapçalava el suport al poble refugiat, cosa que a dia d’avui no passa.

 

“Catalunya era pionera, però últimament això no és així, i en ser una de les majors comunitats de l’Estat volem que torni a ser al capdavant de les ajudes, com ara ho fan les Illes Balears, el País Basc, Astúries, Andalusia, Navarra o les Canàries”, reclama. La petició la va traslladar als membres del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí i una delegació de diputats del Parlament, amb qui s’ha reunit aquesta setmana per posar fil a l’agulla per incrementar l’ajuda catalana rebuda als campaments del Tindouf.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut