Brussel·les s’ha negat a registrar la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) per obrir un procés sancionador a escala europea contra Espanya impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Consell per la República (CpR). Totes dues entitats van presentar a principis de maig una ICE per activar l’article 7 dels tractats europeus, que preveu un mecanisme per suspendre els drets a vot d’un estat membre de la Unió Europea que posi en risc l’estat de dret. Però l’ANC i el CpR no han pogut passar aquest primer filtre necessari per fer la recollida de firmes en suport de la iniciativa, ja que la Comissió Europea ha assegurat que la ICE “no convida” a l’executiu a fer una proposta “per fer una acció legal”. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE”, ha dit el portaveu de la institució. Les entitats ja havien avisat que recorrerien al Tribunal de Justícia de la Unió Europea si Brussel·les es negava a fer el registre i així ho han confirmat avui.
Segons el text de la ICE, les entitats pretenien que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats entre d’altres.
Decisió de la CE
En la seva decisió avui, la CE recorda que té competències per “dialogar amb un estat membre per prevenir les amenaces sistèmiques a l’estat de dret” però que la ICE presentada “no invita a la CE a presentar una proposta per fer un acte legislatiu”.
“La Comissió ha conclòs que la iniciativa manifestament queda fora dels poders de la institució per proposar accions legals per implementar els tractats de la UE i per tant l’ha declarat inadmissible”, assegura el comunicat de l’executiu.