La Comissió Europea ha decidit portar Espanya davant la justícia europea per dificultar a través de “condicions acumulades” l’accés de ciutadans i empreses a indemnitzacions en els casos en què l’estat incompleix la llei europea. La Comissió Europea considera que Espanya obstaculitza les reclamacions, cosa que defensa que “viola el principi d’efectivitat”. D’altra banda, la Comissió considera que Espanya viola “el principi d’equivalència” en no establir les mateixes “condicions” per quan es viola la llei europea i quan es viola la Constitució espanyola. Segons Brussel·les, la legislació espanyola és “menys favorable” pel que fa a la responsabilitat a l’hora de complir el dret europeu que en el cas de la Constitució.
Per la Comissió Europea, les “condicions” que estableix la legislació espanyola fan “excessivament difícil” reclamar indemnitzacions a l’estat, la qual cosa considera que viola el principi d’efectivitat.
D’altra banda, el fet que “les condicions siguin menys favorables” quan l’estat viola la llei europea que quan ho fa amb la Constitució espanyola viola el principi d’equivalència, segons argumenta la Comissió.
El procés es va iniciar el 2017
Brussel·les porta la qüestió als tribunals davant la inacció d’Espanya en la matèria, ja que el procediment d’infracció en què s’avisava que s’havia de canviar la legislació per facilitar l’accés a indemnitzacions es va obrir el juny del 2017.
La resposta d’Espanya, però, no ha convençut la Comissió i, després d’insistir a les autoritats espanyoles sobre la necessitat d’un canvi, Brussel·les porta Espanya als tribunals perquè “no s’ha fet cap progrés”.