El cap de llista de la CUP per Barcelona a les eleccions del 23-J, Albert Botran, ha reaccionat al nou atac del TSJC contra l’escola catalana alertant que la llengua “està retrocedint en l’educació, un àmbit on històricament havia gaudit de bona salut“.
“El paper que PP i Vox fan a les Illes i al País Valencià contra la nostra llengua, a Catalunya l’estan fent els jutges”, ha afirmat. Botran reclama un “pla ambiciós” per “desplegar més la immersió a primària i secundària”. En aquest sentit, demana al Govern que agafi les regnes de la normalització lingüística i que no deixi “desprotegits” els equips directius dels centres i que “no s’hi amagui al darrere”, afegeix la formació anticapitalista en un comunicat.
Davant les resolucions que el TSJC va acordar aquest dimarts i que s’han fet públiques aquest dimecres, perquè tres aules imparteixin almenys una assignatura troncal més en castellà, Botran ha alertat que l'”ofensiva espanyolista no para, tant a través de jutges com de plataformes d’extrema dreta o del PP i Vox al País Valencià i a les Illes”.
Reparar els forats de la immersió
La CUP creu que l’executiu ha d’elaborar un projecte lingüístic que “garanteixi la immersió, la igualtat entre els centres i tregui la pressió de les escoles”. Per a Botran, ara no es tracta només de “salvar els mobles” amb el català, ja que el sistema d’immersió lingüística té “forats” i ja no estava funcionant en els darrers anys.
En el comunicat, la formació anticapitalista fa una crida als altres partits per recuperar el “consens de la immersió i escoltar la comunitat educativa” i insta el Govern a “abandonar la política del conflicte amb el professorat i l’escola pública en la qual s’ha atrinxerat la conselleria d’Educació”.
“Un Govern que no ha tractat la comunitat educativa gaire bé, i per això s’ha guanyat moltes vagues en contra, és difícil que hi pugui treballar braç a braç, però l’instem a fer-ho”, ha assenyalat Botran en una atenció a periodistes. La CUP també apel·la la comunitat educativa i el teixit associatiu a “organitzar-se per fer front a l’ofensiva contra la llengua”.