El polígon del Pla d’en Boet de Mataró és epicentre de l’oci nocturn de bona part de l’àrea metropolitana. En unes 30 hectàrees s’hi concentren més d’una vintena de locals molt pròxims als darrers edificis d’habitatges del barri. Per fer front als problemes de convivència que això genera, Policia Local i Mossos d’Esquadra han desplegat un dispositiu conjunt des de setembre per posar setge a l’incivisme i la delinqüència. Botellots, menudeig de droga, multireincidència o incompliments de normativa per part d’alguns bars i discoteques són l’objectiu de la policia. En aquest sentit, en les darreres setmanes s’ha denunciat 161 persones per botellot i 48 més per tinença de drogues. L’ACN ha acompanyat les patrulles aquesta darrera nit.
Des de mitjans de setembre, aquests operatius -12 fins a la data- s’han tancat amb més de 500 identificats, 13 inspeccions de locals, 13 denúncies per possessió d’armes i s’han fet 2 detinguts, el darrer aquesta passada nit. “L’objectiu és combatre l’incivisme i la petita delinqüència, que poden ser precursors de conflictes a la zona d’oci nocturn”, detalla Marc Corominas, inspector de la Policia Local.
De fet, bona part de les intervencions dels cossos policials se centra a la perifèria de la zona d’oci, encara lluny de les discoteques. Segons dades de l’Ajuntament de Mataró, només un de cada quatre joves que surt de festa pel Pla d’en Boet és de Mataró. La resta hi arriben d’altres municipis de la comarca i de l’entorn de Barcelona, ja sigui en vehicle privat o, sobretot, en tren.
És per això que un dels primers punts d’interès de la policia és l’estació de Rodalies i les zones residencials del barri, que esdevenen camí de pas d’un intens formigueig de joves. Corominas explica que allà, sota els blocs de pisos, és on es fan els primers botellots i on alguns aprofiten també per consumir droga, amb els “soroll i molèsties” que això provoca al veïnat. “Hem de pacificar aquestes zones”, assegura.
Per fer-ho, des de pocs minuts després de les onze de la nit, les ‘guilles’ de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra es despleguen a l’estació de Rodalies per intentar retirar totes les bosses de botellot que transporten els joves des dels seus municipis d’origen. També hi busquen drogues o armes blanques. És el pas previ abans de desplaçar-se a les zones més calentes.
Coincidint amb l’arribada dels primers grups de joves, la policia també comprova que els supermercats 24 hores no venguin alcohol passades les deu de la nit. És un dispositiu que es fa conjuntament amb la Guàrdia Civil amb l’objectiu també de detectar si hi ha locals que venen alcohol de contraban, segons detalla el també inspector de la Policia Local de Mataró, Raul Botello
Com cada nit de divendres i dissabte s’hi esperen més de 10.000 persones vingudes d’arreu de l’àrea metropolitana i això implica una diversitat de punts d’interès difícils d’abastar. Per això, per facilitar el moviment de les ‘guilles’, un dron de la Policia Local de Mataró sobrevola la zona per identificar des de l’aire els objectius policials. Per als agents sobre el terreny, l’ús d’aquesta eina és espacialment “efectiva”.
“Les unitats combinades en moto ens permet penetrar en aquestes zones i desplaçar-nos de manera àgil i, a més, tenim la vigilància del dron que ens permet ser als llocs sense ser-hi”, destaca l’inspector Marc Corominas. Durant la nit, explica, això permet organitzar un patrullatge molt més “dirigit” als punts d’interès i millorar el treball preventiu sobre el territori.
En paral·lel, es dispositiu conjunt entre Policia Local i Guàrdia Civil abandona els supermercats per endinsar-se a al zona d’oci i fer comprovacions en bars i discoteques. Es persegueixen incompliments de la normativa administrativa i després d’un mes i mig de setge es comencen a veure resultats: “L’evolució és positiva i hi ha locals que estan corregint conductes”, destaca l’inspector Botello.
Amb tot, la Policia Local fa una valoració positiva de l’impacte dels dispositius a l’entorn de la zona d’oci. Amb els Mossos d’Esquadra el servei d’unitats conjuntes i estables es va posar en marxa el gener del 2023 en horari diürn. Des de fa un mes i mig, s’activen també de nit quan es considera necessari. Ara el dispositiu intensiu nocturn s’allargarà fins la castanyada, amb l’objectiu de mantenir-lo en el temps.