El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha comparat una possible suspensió o pròrroga llarga del Brexit amb la declaració d’independència de Catalunya del 2017. “No pot passar com amb la declaració d’independència, que es proclami i després se suspengui”, ha dit aquest dilluns al matí a la seva arribada al consell d’exteriors a Brussel·les. Una comparació del tot innecessària que només es pot interpretar com una mofa.
En relació amb el Brexit, Borrell ha assegurat que la primera ministra britànica Theresa May hauria de presentar aquest dilluns una proposta d’acord “substantivament diferent” a la que va rebutjar Westminister la setmana passada. “No crec que convenci als diputats amb petits retocs”, ha reconegut el mateix dia que May ha de comparèixer al parlament britànic per explicar els seus plans sobre el Brexit.
Sigui quina sigui la proposta que faci May, el ministre espanyol ha alertat que aquesta hauria de ser aprovada després pels 27 estats membre de la UE. Tot i això, Borrell ha deixat la porta oberta a renegociar amb Londres.
Diu que les imatges de la brutalitat policial de l’1-O eren “falses”
D’altra banda, a la trobada de ministres d’exteriors de la UE on s’ha discutit un pla d’acció per lluitar contra la informació falsa en les eleccions europees, Borrell ha posat com a exemple de “desinformació” el referèndum de l’1 d’octubre. “Hem posat exemples de casos com el dels famosos mil ferits durant el referèndum il·legal a Catalunya”, ha dit Borrell des de Brussel·les, remarcant que “només hi va haver 2 ingressats a l’hospital”.
En aquest sentit, Borrell s’ha atrevit a dir als seus homòlegs que “les imatges que es van propagar aquells dies sobre l’actitud violenta de la policia” eren “falses” i que “hi va haver una quantitat enorme d’informació” aquells dies que provenia de servidors “situats en territori rus o veneçolà”. “En el conflicte a Catalunya la desinformació ha jugat un paper molt important”, ha dit en la roda de premsa posterior a la reunió.
Colonialisme espanyol
Pel que fa a la situació a Veneçuela i Nicaragua, Borrell s’ha queixat que la UE “s’ocupi molt de les colònies francobritàniques” i menys de l’Amèrica Llatina, que sembla que encara veu com una colònia espanyola.