La portaveu de JxCAT al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, considera “molt lleig, deslleial i poc procedent en termes de lleialtat institucional” el fet que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, digués aquest dimecres que “no és descartable, però tampoc necessari” que el president de la Generalitat, Quim Torra, sigui present a la taula de negociació entre governs. En una entrevista a la revista Mirall, Borràs recorda que la presidència de la Generalitat és “la institució més important del país” i “cap català l’hauria de desprestigiar”. “Qui tingui la temptació de fer-ho hauria de fer una reflexió de lleialtat a les institucions pròpies”, afirma Borràs, que assegura que ho veu “incomprensible” quan ve “d’algú que forma part de les institucions catalanes”.
Borràs fa referència a les manifestacions d’Aragonès a una entrevista a Ràdio 4 on va apuntar que no veu “necessari” que el president de la Generalitat, Quim Torra, formi part de la taula de negociació entre governs per resoldre el conflicte polític. “No és descartable però tampoc necessari. Hem de tenir flexibilitat. Si una part decideix enviar un determinat rang, l’altre part haurà d’enviar el mateix rang. És lògic en qualsevol negociació”, va afirmar. Tot i així, Aragonès va apuntar que Torra “tindrà el paper que ell vulgui tenir” i que el Govern ho decidirà en cas que la taula de diàleg entre governs es pugui constituir.
La portaveu de JxCAT al Congrés creu que la presència de Torra és “indispensable” en aquesta negociació “per normalitzar aquest marc de represa del contacte”. “Venim d’un període on el diàleg es feia amb el president i era de president a president fins que el president Sánchez es va aixecar de la taula”, recorda, i “aquests darrers mesos hem vist el president Torra demanar aquesta taula de diàleg, fins i tot trucant i enviant cartes que han estat rebutjades”. Per tot plegat, segons Borràs, “primer cal restablir el contacte, i per fer-ho hi ha un mínim d’educació que és el de despenjar el telèfon”.
En aquest sentit, assegura que si s’obre una taula de negociació que ha de resoldre el conflicte polític a Catalunya hi ha de participar “tots els actors polítics, i no es pot deixar de banda a qui ostenta la presidència de la Generalitat i al principal partit independentista al Parlament de Catalunya”. “Per reprendre el contacte seria bo que qui ha rebut les trucades les tornés i, després, si s’obre aquest espai de negociació hi sigui tothom”. Es tracta, afegeix, que “si és de govern a govern hi siguin tots els partits que formen el govern” perquè “som un govern de coalició i hi ha d’haver els dos partits”.
AMPLIACIÓ.- Borràs diu ara que Aragonès no és deslleial perquè va condicionar el paper de Torra al rang de la taula de negociació. La portaveu de JxCat al Congrés matisa i defensa que en les seves anteriors declaracions parlava “del desprestigi al qual alguns volen sotmetre la figura del president del Govern”.
Iceta no descarta una reunió Sánchez-Torra però ho veu “complicat”
Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no ha descartat aquest divendres que es produeixi una reunió entre el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, però ho veu “complicat” si l’aposta del líder català passa per “extremar” el conflicte.
“No veig per què no, però cada vegada que fa determinades declaracions per extremar el conflicte ho veig complicat. Si cal extremar el conflicte, per què vols que t’agafin el telèfon?”, ha respost quan li han preguntat si hi haurà una reunió entre tots dos presidents en una entrevista a La Xarxa.
Després de la reunió de dijous entre els socialistes i ERC, considera que ha estat un bon començament i, tot i que admet que les negociacions entre partits amb projectes tan diferents “requereixen temps”, confia que Sánchez pugui ser president abans de Nadal.
També ha recordat que la setmana vinent caldrà constituir les taules del Congrés i del Senat, i que això també implicarà un esforç de diàleg: “Algun tipus de color veurem la setmana vinent”.
Malgrat recalcar que Sánchez vol un acord, ha advertit que no n’acceptarà qualsevol: “Si ERC decideix que la Constitució ja no li serveix com a marc de convivència, el PSOE no ho acceptarà”, i ha instat els negociadors a buscar el terreny en el qual puguin acostar posicions i deixar els més allunyats per a un altre moment.
“No tot està per fer ni tot és possible”, ha observat Iceta, que creu que els socialistes han de parlar amb tothom, també amb JxCat, però veu difícil que hi hagi acord en la petició que un dels negociadors sigui l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
No obstant això, ha deixat clar que la investidura depèn d’ERC i considera que la declaració de Pedralbes és un “primer pas” que reconeix que hi ha un problema polític, que només es pot resoldre per la via del diàleg i que cal garantir la seguretat jurídica.
De cara a la propera reunió entre el PSOE i ERC, Iceta creu que negociar implica capacitat de renunciar a algunes coses, fet que no s’ha de veure com una “traïció” al projecte, i considera que Catalunya no ha guanyat res des del 2012.
“És com si un equip de futbol portés molt de temps sense guanyar res. Inversions, projectes, competències, capacitat d’incidir en decisions de l’Estat, això ens convindria molt. Tenim també temes pressupostaris i del model de finançament”, ha reflexionat.