Les platges de Blanes tenen la meitat de socorristes que l’any passat. En concret n’hi ha 13 dels 25 previstos. El motiu és que la borsa que cada any obre l’Ajuntament per contractar aquests professionals segueix oberta perquè no es presenta prou gent. El problema és que la Generalitat obliga que els socorristes tinguin el grau mitjà Salvament i Socorrisme amb les pràctiques fetes i això deixa fora molts que podrien optar-hi. De fet, la costa blanenca ha estat vigilada des de fa molts anys per professionals que tenien un títol expedit per Creu Roja o d’altres entitats, però això ja no val. La solució que ha trobat el consistori ha estat incorporar la figura d’Agent Ciutadà que vigila la platja i avisa al socorrista si cal.
Preocupació a Blanes per les dificultats per trobar socorristes. Dels 25 que hi havia el 2022 s’ha passat a només 13 i no per falta de voluntat de contractar-los. De fet, la borsa que va obrir l’Ajuntament segueix sense tancar-se perquè no hi ha manera que s’hi presenti gent amb la titulació que exigeix la Generalitat. El problema és que aquest any s’han acabat les moratòries del Covid que permetia que personal amb un títol expedit, per exemple, per Creu Roja pogués fer de socorrista a la platja de Blanes.
Ara, però, el Govern exigeix que sigui un grau mitjà en Salvament i Socorrisme i, a més, obliga a tenir les pràctiques fetes. Això ha limitat molt la capacitat de poder trobar personal i més per una feina de només tres mesos, encara que sigui amb contracte directe de l’Ajuntament de Blanes.
El cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Puy, lamenta que sigui tan complicat i no entén com algú que ha vigilat les platges de Blanes durant molts anys, ara no ho pugui fer. A més, alerta que és contraproduent perquè la mesura ha fet que no hi hagi prou socorristes, pels prop de tres quilòmetres de costa de Blanes.
Aquesta situació ha obligat l’Ajuntament a reinventar-se i buscar alguna alternativa. Per això, s’han inventat la figura d’Agent Ciutadà. Es tracta d’un equip de 12 persones que es dediquen a vigilar en els diferents sectors que tenen establerts. La seva funció és bàsicament la d’advertir quan es troben amb una situació de risc.
Per exemple, si veuen una persona que té problemes a la platja de seguida alerten al socorrista que tenen més proper i aquest pot actuar de manera ràpida. Tot i això, també estan connectats amb Protecció Civil i la Policia Local de Blanes per si l’actuació que cal fer es correspon amb aquests cossos.
“En definitiva el que fem és posar més ulls a les platges de Blanes, perquè de gent hi ha la mateixa i de socorristes només n’hi ha la meitat. Però hem de complir amb el que ens diu la Generalitat. M’agradaria saber si a tot arreu ho fan com nosaltres”, remarca Puy.
I és que Blanes és dels pocs municipis que contracten directament els socorristes sense recórrer a una empresa externa. Per això Puy explica que, malgrat que les condicions són bones, la pulcritud de la contractació també.
Una acadèmia per preparar socorristes
Per posar solució a la falta de socorristes, Puy ha revelat que l’Ajuntament es transformarà en centre docent per impartir els estudis necessaris per tal de formar professionals del sector. La voluntat és poder disposar d’aquests socorristes quan arribi la temporada de bany, que es concentra bàsicament els mesos de juny, juliol i agost.
Mentrestant, hauran de seguir tirant d’inventiva i contractar els Agents Ciutadans. En José Pomereng n’és un i diu que està content amb la feina. No toca la sorra, sinó que passeja al voltant del passeig amb dos companys més. Ells s’ocupen de vigilar els tres sectors i avisa el socorrista en cas de necessitat. “Ens ho dividim i així abastim més espai. És la fórmula per assegurar que ho tenim controlat”, explica.