El president dels Estats Units, Joe Biden, ha avisat Israel que seria un “gran error” ocupar la franja de Gaza. En una entrevista a la CBS, el president nord-americà ha assegurat confiar que l’exèrcit israelià actuarà d’acord amb les normes internacionals – les “lleis de la guerra”, ha dit-. Tot i que ha defensat el dret de Tel-Aviv de defensar-se i atacar Hamàs, Biden ha advertit que cal establir un camí perquè hi hagi un estat palestí. En les seves declaracions a la CBS, Biden ha recordat que Hamàs “no representa tots els palestins”. Si bé ha precisat que seria “un gran error” ocupar la franja de Gaza, sí que s’ha mostrat a favor d’una invasió per “eliminar els extremistes”.
Per ara, Israel no ha envaït Gaza, tot i tenir preparats a la frontera uns 300.000 soldats. Mentrestant, prop d’un milió de palestins ja han fugit del nord de la Franja cap al sud, i la situació a la frontera de Rafah, amb Egipte, és molt confusa.
La situació a Rafah
Durant la matinada, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha dit que els Estats Units estaven treballant perquè el pas fronterer entre Gaza i Egipte pogués reobrir per motius humanitaris. Tot i algunes informacions periodístiques que apuntaven a un acord en aquesta direcció, per ara no hi ha cap confirmació oficial.
De moment, l’ambaixada dels EUA a Israel informa que la situació serà “fluida i imprevisible” i l’obertura es podria anunciar amb molt poc marge de temps. Per això, recomana als seus ciutadans atrapats a Gaza que si tenen els mitjans per acostar-se a Rafah de forma segura ho facin. “Pot haver-hi poca antelació en l’obertura del pas fronterer, i podria només estar obert per un període limitat de temps”, assegura la Secretaria d’Estat dels EUA.
La UE demana facilitats per fer arribar ajuda humanitària
La Unió Europea, per la seva banda, demana facilitats perquè l’ajuda humanitària pugui arribar a través d’Egipte “sense més retards”. “Cal que la frontera a Rafah s’obri; el combustible, l’aigua, el menjar i les medicines han d’arribar a les persones atrapades a Gaza”, ha escrit a X l’eurocomissari per a la Gestió de Crisi, Janez Lenarcic.
També s’ha expressat en la mateixa línia l’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, qui s’ha mostrat plenament alineat amb el missatge del secretari general de l’ONU, António Guterrez, exigint a Israel que faciliti l’accés dels cossos d’ajuda humanitària a Gaza “sense impediments”. “El patiment humà no pot ser una moneda de canvi”, ha expressat a X.
Alhora, Borrell ha requerit a Hamàs l’alliberament “immediat i sense condicions” de tots els ostatges.
Creixen els morts i els ferits
Sobre el terreny, el ministeri de Salut de Gaza ha informat aquest dilluns que el balanç de víctimes mortals dels bombardejos ja ha pujat a les 2.750 persones. A més, hi ha 9.700 ferits.
Diverses agències de l’ONU han advertit que la franja és prop del col·lapse, i que els hospitals tenen menys de 24 hores de combustible, cosa que obligaria a tancar instal·lacions crítiques on hi ha milers de ferits que necessiten atenció.
D’altra banda, l’exèrcit d’Israel ha assegurat en un missatge a X que està evacuant els residents al nord del país que viuen a uns 2 kilòmetres de la frontera amb el Líban. El pla inclou 28 comunitats.