Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Bibliotecaris de Barcelona fan vaga per demanar més personal, millores laborals i mesures per garantir la conciliació

Els treballadors esperen que la reivindicació tingui un efecte en les negociacions amb l'empresa

|

- Publicitat -

El col·lectiu Defensem Biblioteques de Barcelona – que representa l’assemblea de treballadors de les biblioteques municipals – ha convocat una vaga aquest dilluns, coincidint amb la vigília de Sant Jordi. Diversos treballadors han protestat aquest matí a les portes de la Biblioteca Gabriel García Márquez per demanar més personal, millores laborals i mesures per garantir la conciliació laboral i familiar. En aquest sentit, esperen que la reivindicació tingui un efecte en les negociacions amb l’empresa i no descarten futures accions. D’altra banda, el tancament dels equipaments ha obligat a canviar alguns dels actes culturals, com és el cas del pregó a càrrec de l’escriptor David Walliams, que es farà al Born Centre de Cultura i Memòria.

Publicitat

Desenes de treballadors de les diferents biblioteques de la ciutat s’han concentrat a les onze del matí davant de la Biblioteca Gabriel García Márquez amb pancartes on es podien llegir missatges com ‘No podem sostenir un servei de qualitat sense la conciliació del personal’, ‘Defensem les nostres biblioteques’, ‘Falta personal’, o ‘Volem biblios lliures de violències’. El motiu és la vaga convocada per la jornada d’avui a la quarantena d’equipaments de Barcelona.

Si bé al matí, segons han explicat diversos dels assistents, el seguiments ha estat probablement del 100%, a la tarda creuen que potser serà menor, ja que les biblioteques obren majoritàriament en aquestes franges horàries. Tal com ha apuntat en Pau Solsona, de la CGT, el motiu de la protesta i de la vaga és el “malestar” dels treballadors, sobretot arran d’una reforma horària plantejada per l’empresa que ha “modificat les condicions de treball de molta gent”.

“La majoria de plantilla no està d’acord, perquè es tracta d’una proposta que vol obrir de forma màxima però treballant uns mínims, amb una conciliació falsa perquè al final el que fa és que hàgim de treballar amb menys personal als taulells”, ha opinat. Un full de ruta que també perjudica els equips itinerants, els quals es volen reduir a la meitat, un fet que pot posar “en tensió” uns treballadors que ja ho estan de per si.

Així ho ha explicat la Montse Serra, bibliotecària del Camp de l’Arpa, membre de la Intersindical i delegada del Comitè d’Empresa, que ha recordat que ara per ara “la reivindicació més clara és la falta de personal”. Le segona té a veure amb els horaris, els quals creuen que han de ser “millors” per equiparar-se a la resta de personal de l’Ajuntament. “Volem treballar amb més recursos per poder fer la feina ben feta”, ha subratllat Serra, “és una feina de vocació, majoritàriament de tarda, per això volem que el consistori ens escolti”.

En aquesta mateixa línia, s’ha pronunciat Solsona, que ha exemplificat alguns dels horaris, que en alguns casos fan que la persona hagi de “treballar set torns”, o per exemple “totes les tardes en el cas de biblioteques petites”. “Demanem horaris que apliquin la conciliació, i si han d’anar acompanyats de més personal, és l’administració qui s’ha de fer càrrec d’això”, ha conclòs.

Altres peticions que introdueixen passen per introduir polítiques participatives i realistes, reconèixer el paper fonamental de les biblioteques en la societat, disposar d’un protocol, suport i recursos per a l’abordatge de les violències als equipaments, estabilitzar el personal temporal i interí, o equiparar les condicions amb la resta del personal municipal.

Afectacions en la vigília de Sant Jordi

Tal com va acordar l’assemblea de treballadors de les biblioteques municipals el 8 d’abril passat, la jornada de vaga s’ha fet la vigília de Sant Jordi, una decisió “consensuada” per guanyar incidència. “Sobretot en el cas de la Biblioteca Gabriel García Márquez va ser per un tema mediàtic, perquè és on s’havia de fer el pregó”, ha explicat Solsona. Finalment, aquest es farà al Born Centre de Cultura i Memòria, on els bibliotecaris preveuen anar a protestar també.

Pel que fa a la relació amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona i les negociacions entre empresa i treballadors, aquests lamenten que actualment es troba tot plegat en una fase d’estancament. “Vam sol·licitar mediació i ja va dir que no assistiria”, ha assenyalat Solsona, “creuen que no és el lloc o no ho volen fer directament, però el problema també és aquest, la falta de negociació”.

Pel que fa a Serra, espera que la reivindicació d’aquest dilluns tingui un efecte i que permeti moure els temes que s’han de parlar. “A banda de la vaga tenim altres vies en marxa, ens estem fent visibles amb cartells i també amb samarretes, a banda d’altres propostes”, ha assegurat, “l’objectiu és que quan ens assentem amb l’empresa de nou, es pugui parlar de tots aquests temes”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut