L’Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha cobrat més de 20.000 euros en multes per consums excessius d’aigua i reduirà la pressió a tot el municipi per fomentar l’estalvi davant l’entrada en preemergència. Fins ara, després d’instal·lar comptadors electrònics a tot el poble i a les urbanitzacions, el consistori ja ha interposat unes 70 multes. L’alcaldessa, Maite Selva, admet que “és trist” que “a vegades només s’entengui l’idioma de la sanció”, però que s’han trobat amb casos flagrants on el consum era estratosfèric. Ara, l’Ajuntament impulsarà més mesures per reduir el consum. Redactarà una normativa que obligarà els nous habitatges a tenir dipòsits i apujarà el darrer tram del rebut de l’aigua per encarir la factura a qui més gasta.
Begur és un dels municipis que, tot i no estar obligat a fer-ho, va dotar-se d’un Pla d’Emergència davant la sequera. “El nostre consum d’aigua era excessiu i vam considerar que havíem de fer-ho; a més, s’ha de tenir en compte que, per la seva tipologia, Begur té una gran població flotant”, concreta l’alcaldessa.
De fet, per veure-ho només cal donar un cop d’ull a les xifres. Begur té uns 4.200 habitants censats, però durant la temporada alta, la seva població s’arriba a multiplicar per set. Està esquitxat d’urbanitzacions, compta amb 5.700 habitatges -dels quals uns 4.000 són segones residències- i té fins a 28 hotels i dos càmpings.
Per aconseguir abaixar el consum d’aigua, i sobretot penalitzar aquells qui obrien l’aixeta sense pensar-s’hi, l’Ajuntament va instal·lar comptadors intel·ligents a tots els habitatges i empreses. Això li ha permès monitoritzar amb detall quin consum fa cadascú i veure qui malgastava l’aigua. “Aquests dispositius, que posem a zero cada setmana, ens han ajudat molt; és una feina gairebé quirúrgica”, concreta Selva.
I a partir d’aquí, van arribar els avisos i després, les sancions. “Primer vam fer pedagogia, i vam enviar moltes cartes tant als consumidors domèstics com particulars que se sobrepassaven amb l’aigua; i a partir d’aquí, quan reincidien, és quan hem multat”, explica l’alcaldessa.
Fins ara, l’Ajuntament de Begur ja ha posat una setantena de multes a grans consumidors. Totes són de 750 euros, encara que la gradació -per a aquells que persisteixin- permet arribar als 3.000. Maite Selva explica que, contràriament al què es pensa, el problema no han estat les piscines, sinó el reg automàtic.
Sí que s’han trobat amb gent que ha omplert piscines de nova construcció -tot i l’emergència, a Begur no es podia- i els han sancionat. Però la gran majoria de multes fan referència a aquells qui es resistien a tenir el jardí sec. “Molta gent va renunciar a regar; però n’hi ha hagut d’altres que no van fer-ho, i que tenien un jardí preciós amb gespa verda en un moment en què no tocava”, precisa l’alcaldessa de Begur.
De fet, entre aquests sancionats (propietaris de segones residències) hi ha casos realment flagrants. “Ens hem trobat amb consums d’habitatges que equivaldrien als que farien 150, 200 o fins i tot 300 persones; això és una bestiesa”, admet Maite Selva.
Més de 20.000 euros
De les multes que s’han interposat, de moment l’Ajuntament ja n’ha cobrades 45. En global suposen més de 20.000 euros (perquè si es paguen durant els primers dies, hi ha descompte). “Amb la resta s’han presentat al·legacions, algunes de les quals s’han acceptat, i d’altres no o bé estan en tràmit”, especifica Selva.
Les sancions, però, s’han revelat efectives. Perquè la multa s’acompanyava d’una clara advertència: si la situació continuava, l’Ajuntament i la companyia -Aigües de Catalunya- instal·larien un dispositiu que reduiria dràsticament l’entrada d’aigua a l’habitatge. “Només en rajaria per als usos domèstics bàsics i necessaris”, diu l’alcaldessa. I de moment, afegeix, no n’han hagut de posar cap, perquè la gent ha entrat en raó.
“Sí que és veritat que a tots aquells que eren reincidents, i a qui hem sancionat, han reduït el consum d’aigua; és trist, perquè la gent a vegades només entén l’idioma de la sanció”, lamenta l’alcaldessa de Begur. “La nostra voluntat no és fer-ho, però aquesta és una de les eines, o podríem dir l’eina, que ens ajuda a pal·liar aquest excés d’aigua”, precisa.
Menys pressió de l’aigua
Els passos que l’Ajuntament de Begur ha fet fins ara han ajudat a reduir el consum d’aigua al municipi. El desembre de l’any passat, va arribar al pic de 576 litres per habitant i dia. I en els darrers mesos, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’ha situat molt per sota. A l’agost, va ser de 313 litres; al setembre, de 356; i a l’octubre -l’última dada disponible- es va enfilar fins als 409 litres.
L’alcaldessa admet que, malgrat els esforços, encara s’està per sobre d’allò que fixa la preemergència per sequera (210 litres per habitant i dia). I ja avança que l’Ajuntament impulsarà noves mesures per incentivar més l’estalvi d’aigua.
“D’entrada, estem treballant per reduir la pressió de la xarxa a tot el municipi; volem tirar-ho endavant al més aviat possible”, diu Selva, afegint que això els ajudarà no només a reduir consums als habitatges, sinó també a controlar les fuites. Perquè, de fet, la xarxa d’aigua de Begur és tan ingent -té 52 urbanitzacions- que un altre dels problemes són les canonades que perden.
“De fet, aquesta és la raó que explica que, tot i estar en temporada baixa, a l’octubre s’hagi incrementat el consum; quan hi ha menys gent a Begur, l’aigua que es perd per les fuites repercuteix més a l’hora de calcular els litres per habitant i dia”, explica Maite Selva. “Tenim detectades les fuites i hi anem treballant; ja hem fet obres, i allà on podem de seguida s’hi actua, però tenim una extensió de municipi molt àmplia i molts quilòmetres de territori”, concreta l’alcaldessa.
Nova normativa i canvis al rebut
En paral·lel a reduir pressió, el consistori també durà a terme altres mesures. Fa poc, per exemple, s’han canviat les plantes de les zones enjardinades d’entrada al municipi per d’altres més resistents a la sequera. I segons avança Selva, des de l’Ajuntament també s’impulsarà una nova normativa municipal d’estalvi d’aigua. Entre les mesures que s’hi inclouran, hi haurà l’obligació que tots aquells habitatges que es construeixin de nou hagin de tenir dos dipòsits. “Un per recollir les aigües residuals per revertir al reg del jardí, i un altre per poder aprofitar les plujanes; ho exigirem a partir del moment en què ens demanin la llicència”, diu l’alcaldessa.
A més, el consistori també apujarà el darrer tram del rebut (precisament, aquell que grava els qui més consumeixen). “Estem revisant les tarifes del preu de l’aigua, el primer i el segon tram els deixarem com estan, però sí que el tercer el volem incrementar, i que sigui molt i molt més elevat del que hi ha ara”, explica l’alcaldessa de Begur.
Maite Selva reitera que “és molt trist” haver de tocar la butxaca perquè aquells grans consumidors s’hi pensin dues vegades a l’hora d’obrir l’aixeta. Però també afegeix que allò que s’ha d’evitar -i que volen fer- és que paguin justos per pecadors. “Tenim gent que s’hi mira moltíssim, però el que no pot ser és que per aquells que venen a passar les vacances, o que no vulguin estalviar aigua, això acabi repercutint en la resta”, diu. “Ha de pagar qui realment fa malament les coses”, conclou l’alcaldessa.