Barcelona va incorporar 13.500 treballadors digitals durant el 2023, un increment del 12,4% respecte de l’exercici anterior, i al voltant d’un de cada tres van ser de fora de Catalunya. Aquestes són algunes de les principals dades de l’informe ‘Digital Talent Overview’ 2024, que aquest dijous ha presentat la fundació Mobile World Capital i que analitza l’impacte i l’evolució de l’ecosistema digital a la demarcació de Barcelona. L’estudi també ressalta que durant l’any passat Barcelona va ser la tercera ciutat europea amb més protagonisme del sector de les TIC en el mercat laboral, només per darrere de Londres i Amsterdam. La capital catalana va tancar el 2023 amb 122.185 professionals digitals, la xifra més alta des que s’elabora l’informe.
“Estem fent bé les coses”, ha valorat el director executiu de la Mobile World Capital, Francesc Fajula, durant una roda de premsa, on ha assegurat que l’últim exercici ha estat “espectacular”. “Això és un efecte bola de neu: com més ‘hubs’ de tecnologia hi ha a Barcelona i més start-ups, hi ha més talent, i el talent crida el talent”, ha defensat.
La bona marxa de les dades s’explica, sobretot, per l’arribada de ‘hubs’ de multinacionals que s’han establert últimament a la capital catalana. “Ens permeten tenir un ecosistema molt potent, consolidat i amb un alt creixement”, ha dit Fajula.
La Formació Professional guanya pes
Dels 13.500 professionals que es van incorporar l’últim any, fins a 4.100 van ser provinents de cicles de Formació Professional, un 42,4% més que l’exercici anterior, quan van ser 2.880. Tot i aquest augment, l’informe assegura que encara hi va haver una “bretxa de talent”, amb més ofertes de treball que no pas demanda, tot i que en menor proporció respecte d’informes anteriors.
Pel que fa als perfils provinents de fora de Catalunya, van ser principalment de Londres (12,1%), seguits de Lisboa (6,2%), Madrid (3,8%) i Buenos Aires (3,4%). Els nous professionals digitals internacionals van enfilar-se fins als 5.111 i van anar a treballar en feines relacionades amb la ciberseguretat, el desenvolupament d’aplicacions i el desenvolupament web. Des de l’any 2018 els treballadors digitals estrangers s’enfilen fins als més de 19.000.
L’estudi detalla que en els últims cinc anys s’han incorporat al mercat digital més de 55.000 professionals, amb creixements interanuals de doble dígit amb l’única excepció del 2020 per la pandèmia. De l’últim exercici el document destaca l’augment de la demanda de professionals especialitzats en tecnologia blockchain, el NewSpace, els microprocessadors i les tecnologies quàntiques. Els desenvolupadors de web i apps van ser els perfils més demandats.
Els salaris continuen alts i es manté la bretxa de gènere
Pel que fa als salari, els professionals digitals de Barcelona van guanyar de mitjana 47.771 euros bruts anuals, gairebé 14.000 euros per sobre de la mitjana de la ciutat (33.837 euros, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona). L’estudi assegura que la capital catalana va ser la ciutat que va oferir els salaris més alts de l’Estat, seguida de Madrid (44.366 euros). Quan es normalitza el sou amb el cost de vida i es compara amb altres ciutats europees, l’informe indica que Barcelona es va situar en nivells similars a París, Londres i Dublín.
L’informe també mostra que la bretxa de gènere en el món TIC va continuar sent una realitat. Barcelona va tancar el 2023 amb gairebé 35.000 dones exercint professions digitals, el que equival a un 30,6% del total. Tot i que encara se situa lluny de la paritat, la MWCapital assegura que es tracta d’una millora respecte del 22% que representaven el 2018.