Durant els últims mesos, els supermercats fantasma han anat apareixent com bolets en diferents punts de la ciutat de Barcelona. Les empreses, com ara Gorillas o Getir, converteixen locals en magatzems amb una oferta de més de 1.500 productes en molts casos. Hi sol haver tota classe d’aliments, també frescos, així com productes de neteja i bellesa. El funcionament és senzill: el client fa la comanda a través de l’aplicació de l’empresa, els treballadors del magatzem la preparen i, finalment, un repartidor la porta al domicili en qüestió.
L’aposta d’aquests establiments va ser des del principi estalviar a la ciutadania la tasca d’haver d’anar a comprar al supermercat. Per sumar-hi un altre al·licient, es van marcar l’objectiu de fer-ho el més ràpid possible. Moltes empreses prometien dur la comanda a casa en un temps màxim de 10 minuts. Fins ara, els supermercats fantasma han estat operant de forma “alegal” a Barcelona, ja que ho han fet amb una llicència de magatzem, però l’activitat que duen a terme no està reconeguda com a tal.
Actualment, hi ha 21 establiments d’aquest tipus a la capital catalana. A partir d’avui i fins que no s’aprovi la normativa pertinent, ja no se’n podran obrir de nous. Un cop estigui aprovada, s’hauran de reconvertir i decidir si volen ser realment un magatzem, mantenint la llicència actual, o si volen demanar llicència per operar com a supermercat obert al públic. Així doncs, ja no tindran l’opció de continuar amb la dinàmica que havien fet servir fins ara.
La tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que un cop entri en vigor la normativa, aquests establiments hauran de “baixar la persiana” i prendre una decisió. L’Ajuntament s’encarregarà de vigilar que els 21 supermercats fantasma que estan operant fins ara compleixen aquesta conversió.