Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Barcelona i l’àrea metropolitana van infringir “sistemàticament” la directiva de qualitat de l’aire, conclou el TJUE

|

- Publicitat -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) conclou que Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com Madrid, van infringir “sistemàticament” la directiva comunitària sobre la qualitat de l’aire. En la sentència publicada aquest dijous, 22 de desembre, el TJUE apunta que Barcelona i Madrid van superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen (NO2) entre els anys 2010 i 2018; en el cas de l’AMB, que inclou el Vallès Oriental, l’Occidental i una part del Baix Llobregat. l’incompliment es va produir entre 2010 i 2017. Malgrat la sentència, el TJUE no imposa cap sanció econòmica a les ciutats o a l’Estat, més enllà de cobrir les despeses del judici.

Publicitat

La justícia europea també subratlla que l’omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d’habitants de la ciutat comtal i l’AMB, i dels 3,1 milions que viuen a la capital espanyola. La directiva europea de qualitat de l’aire, que va aprovar-se el 2010, estableix que el valor límit anual d’emissions de diòxid de nitrogen (NO2) és de 40 micrograms per metre cúbic (μg/m³). En el cas de Barcelona, aquest límit va superar-se entre un 30% i un 65% des del 2010 i fins al 2018; les comarques del Vallès i el Baix Llobregat van superar-lo entre un 8% i un 38% entre 2010 i 2017. “Ignorar aquest fet equivaldria a fer cas omís dels objectius perseguits per la directiva comunitària, en particular el de la protecció de la salut humana i del medi ambient”, apunta el TJUE, segons ha recollit l’ACN.

El TJUE defensa que l’Estat espanyol no va vetllar ni per evitar que els nivells de contaminació establerts se superessin, ni per establir una sèrie de directrius que tinguessin com a propòsit corregir la situació al més aviat possible, contradient així l’argument de l’Estat, segons el qual no s’havia pogut demostrar el caràcter “sistemàtic” dels incompliments.

Et pot interessar  L'AMB congela el tribut metropolità i augmenta un 10% la taxa de tractament de residus

El tribunal, tot i assenyalar que ha observat “certa reducció” a llarg termini de les emissions contaminants, també considera que les mesures adoptades han sigut “insuficients” per aturar els incompliments, almenys fins a l’any 2018. El TJUE sosté que “no són prou concretes” i “simplement fan referència a reforçar el transport públic, promoure els vehicles nets, impulsar la xarxa de recàrrega elèctrica o promoure els desplaçaments a peu i en bicicleta”. Tambñe recorda que iniciatives com la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona es van començar a executar després del període fixat per la Comissió, i que la seva efectivitat està limitada als requisits de la seva aplicació.

El posicionament de la justícia europea arriba després de nombrosos avisos per part de la Comissió Europea, la qual va advertir en reiterades ocasions que portaria als tribunals els incompliments sobre la qualitat de l’aire a Barcelona i la seva àrea metropolitana i Madrid si no es prenien mesures correctores.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut