Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Barcelona alça un clam per a la pau d’Ucraïna quan fa un any que va començar la guerra

|

- Publicitat -

Milers de persones han sortit al carrer a Barcelona (8.500, segons l’Ajuntament) per mostrar suport a Ucraïna i demanar la pau, en una marxa convocada per la comunitat d’aquest país i secundada per desenes d’entitats quan fa un any de l’inici de la guerra. El 24 de febrer de l’any passat, Ucraïna es va despertar esqueixada de por i de dolor per la invasió russa a gran escala que havia començat aquella matinada mentre Europa i el món miraven commocionats l’inici d’una guerra de conseqüències imprevistes. Els convocants, en un manifest, reclamen la retirada “immediata” de les tropes russes del país, el compliment dels drets humans i de la legalitat internacional. La manifestació ha recorregut el passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya.

Publicitat

 

La capçalera ha començat a caminar a les vuit del vespre amb una pancarta frontal en què es podia llegir el lema ‘Barcelona amb Ucraïna’. La majoria de participants eren ucraïnesos i duien pancartes amb inscripcions com ara ‘Deixeu-nos de matar’, ‘No a la guerra’ i d’altres a favor de la pau.

 

“Avui és un dia molt tràgic per a tots els ucraïnesos. Un aniversari molt trist. Per això de nou hem sortit al carrer per manifestar-nos en suport a Ucraïna”, ha afirmat Gloria Groziak, una de les organitzadores de la mobilització, en declaracions als periodistes.

 

L’activista ucraïnesa resident a Catalunya ha tingut un record per a les víctimes de la “brutal invasió” russa al seu país que va començar fa un any i ha volgut rebutjar “les injustícies d’aquesta guerra i de totes les guerres”. “Som gent de pau”, ha remarcat.

 

Groziak ha mostrat “l’esperança” que aquest any es pugui resoldre el conflicte i ha agraït a “aquesta gran ciutat que és Barcelona” i a Catalunya l’ajuda als ucraïnesos refugiats i l’ajuda humanitària que s’envia al país envaït per Rússia.

 

Aquesta activista ha volgut subratllar que el missatge de la comunitat ucraïnesa i de la manifestació és “molt simple però molt important: exigir la retirada immediata de les tropes russes d’Ucraïna i que es compleixin els drets humans i la legalitat”.

 

Aquest ha estat un dels missatges centrals del manifest que han llegit al final de la manifestació, a la plaça de Sant Jaume, i que han firmat una seixantena d’entitats. “No al genocidi, als crims contra la humanitat i als crims de guerra, a les massacres i tortures, ni a cap altra violació dels drets humans, ni durant la invasió russa d’Ucraïna ni enlloc del món, mai!”, clama el manifest.

 

El manifest també té un record per a les persones que han mort assassinades en aquesta guerra i condemna les massacres, com les de Butxa, Borodianka, Izium i Mariúpol, i les “enormes foses comunes” per “amagar els crims” que les tropes russes han cavat al seu pas. També denuncia les violacions de dones, homes i infants de l’exèrcit rus.

 

En l’acte a la plaça de Catalunya també hi ha participat el cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov. Al final, els participants han llançat globus grocs i blaus, com la bandera d’aquest país, en un missatge de dol, de condemna a la guerra i d’esperança per a la pau.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut