El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda a un pla per enfortir l’ús del català en el sector de la restauració. Es tracta d’una proposta d’ERC i el Gremi de Restauració per proporcionar als treballadors del sector una formació bàsica en català i oferir als establiments eines per introduir aquesta llengua en elements com els menús, la senyalització o les pàgines web. En paral·lel, la corporació municipal ha acordat una inicitiva de Junts per impulsar un Pla de Xoc per protegir el català. Demana al govern que creï la figura del comissionat per la llengua, implementi les 68 mesures pactades i apliqui les clàusules lingüístiques en les contractacions. Ambdues propostes han prosperat amb el suport del PSC, Junts, ERC i BComú.
La presidenta del grup municipal d’ERC, Elisenda Alamany, ha detallat que la proposta que els republicans han elaborat conjuntament amb el Gremi de Restauració contempla crear una campanya per formar els treballadors i oferir als negocis eines per implantar el català a les cartes, la senyalització o les pàgines web. A més, la iniciativa també exigeix al govern de Jaume Collboni que “s’impliqui” en el compliment de la normativa.
Ahora, el text posa sobre la taula que es publiqui un vocabulari català bàsic il·lustrat vinculat al món de la restauració, destinat tant al personal com a la clientela, i crear un logo o distintiu que identifiqui els comerços de restauració que col·laborin en la campanya.
“Cada cop més locals viuen d’esquena al que representa Barcelona i la nostra llengua”, ha valorat Alamany que ha defensat la proposta per revertir la tendència a la baixa de la presència del català en un dels sectors més importants de la capital catalana.
El regidor de Junts, Joan Rodríguez, ha aplaudit la iniciativa i ha considerat que ajudarà “que el català recuperi posicions a la ciutat” i alhora contribuirà a recuperar la idea que aquesta llengua funcioni com a ascensor social. Des de BComú, Pau Gonzàlez, ha obert la porta a estendre la proposta a altres sectors i s’ha preguntat per què fires com el MWC només usen el català “per posar l’adreça”. La regidora de comerç de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, s’ha compromès a estudiar els punts proposats pels republicans.
Per la seva banda, el regidor del PP, Victor Martí, ha anunciat l’abstenció del grup perquè tot i admetre que cal fomentar l’ús del català ha avisat que “la llibertat lingüística consisteix que tothom pugui expressar-se i ser atès en la llengua”. En aquesta línia, ha manifestat que “qualsevol mesura que suposi restriccions per qüestions lingüístiques suposa una ingerència en l’activitat dels negocis i una limitació a la llibertat dels professionals i clients”.
Gonzalo de Oro – Pulido ha acusat les formacions independentistes de comportar-se com a “talibans” i ha demanat que ningú oblidi que les llengües pròpies dels ciutadans de Barcelona són dos: el català i el castellà.
Pla de xoc contra l’emergència lingüística
El ple també ha aprovat una proposta de Junts per tirar endavant catorze propostes concretes com a Pla de Xoc per fomentar l’ús del català a la capital catalana i fer front a la situació “d’emergència lingüística” actual.
El regidor de Junts, Joan Rodríguez, ha explicat que l’objectiu és “reprovar la inacció del govern municipal” i demanar-li que deixi de banda el “postureig” i passi a l’acció per salvar el català a la capital catalana. En aquest sentit, ha reclamat que es creï la figura del comissionat per la llengua, s’implementin les 68 mesures en favor pel català acordades i les clàusules lingüístiques en la contractació.
Josep Lluís Franco Rabell (PSC) ha considerat que la proposta de Junts dona continuïtat a algunes de les mesures que ja estan pactades i que s’estan desenvolupant. Ha recordat que s’està tramitant una subvenció a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per desplegar accions adreçades als joves i que l’Ajuntament aportarà 1,8 milions d’euros al Consorci per a la Normalització lingüística i 750.000 euros per a cursos en cap setmana. També ha fet valdre les línies educatives incloses al Pla de barris que fomenten l’ús del català entre famílies nouvingudes i ha recordat que aquesta és la llengua vehicular de l’Ajuntament.
Jess González (BComú), ha expressat el seu suport a la mesura, però defensat una ciutat en què “el català sigui una llengua d’ús per a tothom”. En aquest sentit, ha avisat que no es poden “criminalitzar” col·lectius vulnerables que no parlen català perquè no hi tenen accés i ha demanat un major compromís de les administracions per apropar la llengua a aquesta part de la ciutadania.
El regidor d’ERC, Jordi Castellana, ha reiterat el compromís de la seva formació amb la defensa de la llengua i ha demanat al govern municipal “que es posi les piles”.
Juan Milián (PP), ha lamentat que històricament els governs de la Generalitat hagin volgut convertir el català en una “imposició” i ha assegurat que el “mig segle de polítiques nacionalistes ha portat els joves a la desconnexió del català”. Ha criticat el model d’immersió lingüística que des del seu punt de vista perjudica la qualitat de l’ensenyament a Catalunya.
Per la seva banda, el regidor Vox Liberto Senderos, ha considerat que el català no es troba en una situació d’emergència i ha acusat els qui defensen aquest missatge de ser “alarmistes”. Alhora, ha carregat contra la immersió lingüística perquè “incompleix sentències, no respecta drets de pares i alumnes i provoca un alt índex de fracàs escolar”.