Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

ÀUDIO | Un agent de la Guàrdia Civil a Mallorca amenaça un motorista de multar-lo per no canviar al castellà

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha publicat l’àudio d’una conversa entre un guàrdia civil i un motorista a Mallorca en què pot escoltar-se com l’agent intenta imposar el castellà i, fins i tot, arriba a amenaçar de multar-lo per haver-li “faltat al respecte” parlant-li en català.

Publicitat

Aquest nou cas de discriminació lingüística es remunta al 26 de juliol i va tenir lloc a la carretera d’Artà a Capdepera, on l’agent va aturar i multar el conductor per, suposadament, circular a una velocitat massa baixa. La conversa evidencia l’arrogància del policia, que en tot moment qüestiona l’oficialitat del català i li nega els drets lingüístics al motorista. El motorista, que és funcionari i sap perfectament que està en el seu dret, no recula i manté el català, tot explicant-li la situació de cooficialitat d’ambdues llengües.

“Le estoy pidiendo que me hable en castellano. Por educación”, insisteix el policia, que té la barra de convidar-lo a abandonar “su mallorquín, por deferencia y educación, cuando alguien le hable en castellano”. A més, l’amenaça a sancionar-lo emparant-se en la llei 4/2015 que protegeix els agents de les forces i els cossos de seguretat.

L’actitud de l’agent, contrària a la llei 

Plataforma per la Llengua recorda que l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears fixa el català, juntament amb el castellà, com a llengua oficial d’aquest territori i especifica que la catalana, a més de ser-hi oficial, n’és la llengua pròpia, un dels “elements identificadors de la nostra societat” i un dels “elements vertebradors de la nostra identitat”.

Per a l’ONG del català, per bé que l’Estatut bàsic de l’empleat públic no obliga individualment els funcionaris estatals a saber català, sí que imposa a l’administració el deure d’organitzar-se per tal que l’atenció en aquesta llengua estigui disponible. L’entitat recorda que, en qualsevol cas, cap treballador públic no té dret d’exigir a un ciutadà que no parli en una llengua oficial i considera propi d’una altra època l’amenaça de l’agent de sancionar el motorista per “faltar-li al respecte”, simplement per haver-li parlat en català.

Et pot interessar  Alerta Solidària, sobre la impunitat als agents de la Guàrdia Civil acusats de torturar els CDR: "És un frau de llei"

Plataforma per la Llengua apunta que els fets són contraris a l’article 104.1 de la Constitució espanyola, que obliga els agents a protegir el lliure exercici dels drets i les llibertats dels ciutadans, i a la Llei Orgànica 2/1986, que especifica que els agents s’han d’adequar a l’ordenament jurídic i han d’evitar pràctiques discriminatòries. Segons el mateix règim disciplinari de la Guàrdia Civil (Llei Orgànica 12/2007), l’actitud d’aquest agent pot ser sancionable, atès que la discriminació i l’assetjament per, entre d’altres, raó de llengua, és una infracció molt greu. Per tot plegat, estudia emprendre accions legals per a perseguir l’actitud de l’agent i per a defensar els drets lingüístics del ciutadà.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí