Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

ÀUDIO | La supèrbia d’un metge del CAP Larrard que es nega a atendre una pacient en català: “No necesito el catalán”

Plataforma per la Llengua destapa un nou cas de catalanofòbia dins la sanitat pública

|

- Publicitat -

Un metge del centre d’atenció primària Larrard de Barcelona s’ha negat a atendre una pacient en català perquè no el vol parlar. Es tracta d’un nou cas de discriminació lingüística exposat per Plataforma per la Llengua.

Publicitat

A la conversa enregistrada, se sent que la usuària li demana al metge si parla català, ja que no s’estan entenent del tot amb les instruccions del tractament. El professional de la salut, lluny d’esforçar-se, li etziba amb supèrbia: “No me interesa ‘parlar’ catalán”. La pacient li respon que ella no entén bé el castellà i, tot i que ell replica que sí que l’ha entès, li demostra que no és així. “Tu no m’has entès quan t’he dit “sota la llengua””, li retreu ella, tot aconsellant-li al doctor que aprengui català.

El metge s’entossudeix i l’alliçona: “Mientras lo entienda, no quiero hablarlo […]. Se llama libertad”. La discriminada es manté ferma i li diu que podria aprendre’n per respecte a les persones del lloc on viu des de fa deu anys. Ell continua amb la seva actitud de menyspreu i li diu que és un “país bilingüe”. Finalment, quan el metge li va demanar si li donava una altra cita per seguir l’evolució del tractament, la usuària va dir-li que, si era amb ell, no la volia: «Si és amb el doctor […], sí, perquè encara que ell sigui d'[…], parla perfectament el català».

Trepitja els drets lingüístics i la normativa

Plataforma per la Llengua critica que “atempta clarament contra el dret dels usuaris d’aquest centre a poder rebre l’atenció en català” i que “no només vulnera els drets lingüístics dels pacients, sinó que incompleix la normativa autonòmica i estatal“.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua denuncia l’Estat al TEDH pel cas de la sentència del 25% de castellà

De fet, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya és el que genera més queixes any rere any des del 2019, i enguany ja s’han tornat a superar les cent queixes relacionades amb la sanitat pública catalana.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut