L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) s’han posat d’acord per exigir al govern estatal un “topall màxim de solidaritat” o bé, “un nou sistema de finançament que acabi amb el dèficit fiscal”.
Les dues entitats ho demanen en una moció consensuada en què també reclamen tant a l’administració estatal com a la catalana una “reforma estructural del finançament dels ens locals” per poder complir amb el principi de suficiència financera. La moció s’ha traslladat a tots els ajuntaments i ens locals catalans perquè la puguin debatre en els seus respectius plens i donar suport a la reivindicació.
Així mateix, el text insta a avançar cap a una nova Llei de Governs i Finances Locals de Catalunya després que, segons subratllen les dues entitats, en els darrers anys els consistoris “han vist disminuir” ingressos i recursos.
Reclamen derogar la LRSAL
El text denuncia que els ens locals s’han vist afectats per una legislació “lesiva” com la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) o la reforma de l’impost de la plusvàlua, i han hagut d’afrontar les crisis de la covid-19 o l’increment de costos de les matèries primeres arran de la guerra d’Ucraïna sense rebre un finançament més elevat.
Així doncs, exposen que el dèficit estructural de finançament “s’ha agreujat” amb l’atribució continuada d’obligacions “sense el finançament pertinent” i amb l’assumpció de responsabilitats i necessitats per seguir prestant serveis a la ciutadania.
Per tot plegat, la moció reclama derogar LRSAL que “limita l’autonomia local a l’hora de donar resposta als reptes actuals” i que es modifiqui i flexibilitzi la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Estabilitat Financera perquè ajuntaments i consells comarcals tinguin “major autonomia en la despesa pública”.
Avançar cap a nou finançament local
La moció també demana impulsar una taula de negociació amb la Generalitat i una altra amb el govern de l’Estat amb la participació de les entitats municipalistes més representatives per establir les bases del nou finançament local.
I, mentre s’acorda el nou sistema, reclamen que s’habiliti un repartiment “més equitatiu” dels tributs i dels ingressos de l’Estat i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències i la prestació de serveis impropis.