La secció cinquena de l’Audiència de València ha donat la raó al Jutjat d’Instrucció número 7 en la seva decisió d’arxivar la querella per tortures contra l’antic agent de la Brigada Político Social de València, Benjamín Solsona Cortés (un dels repressors més llegendaris de l’antifranquisme a València, el ‘Billy el Niño’ valencià), en considerar que els fets ocorreguts fa 48 anys han prescrit. El querellant, un activista antifranquista, va denunciar Solsona Cortés per un delicte de tortura i de lesa humanitat; però la interlocutòria del passat 21 de març es refereix a la jurisprudència del Tribunal Suprem que diu que per a l’aplicació de les resolucions internacionals és necessari la seva “transposició al dret intern” ja que, sinó “els tribunals espanyols excedirien amb escreix la seva jurisdicció en actuar com a tribunals internacionals i no subjectes, per això, a la llei espanyola “.
I és que Espanya no ha signat els tractats internacionals que demanen que s’elimini la prescripció del delicte de tortura ni tampoc ha ratificat la Convenció sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat de les Nacions Unides del 26 de novembre de 1968. “Això impedeix la persecució a Espanya dels fets susceptibles de ser qualificats com a tal delicte si la comissió és anterior a l’1 d’octubre del 2004”, diu la interlocutòria. Segons ha avançat eldiario.es, el passat 25 d’abril, el querellant va presentar un recurs al Tribunal Constitucional per la decisió de l’Audiència i no descarta arribar als tribunals internacionals.
Vida a la policia després de Franco
Després de la dictadura, Benjamín Solsona Cortés va ser cap superior de policia a Bilbao entre 1980 i 1982 i a Palma de Mallorca fins a 1988. Entre 1990 y 1993, va regentar una empresa de seguretat privada. Solsona ja va ser imputat i, més tard, des imputat en el marc de l’anomenada querella argentina contra els crims del franquisme.