Un cop aprovat els pressupostos i reformat el codi penal, Moncloa envia la taula de diàleg a la paperera de la història
Pere Aragonès considera una “oportunitat” la crisi d’Estat que enfronta els poders legislatiu i judicial espanyols -i alhora els dos partits principals de l’arc parlamentari estatal- arran de la reforma del Codi Penal. En una entrevista a ‘Nació Digital’, el president de la Generalitat ha considerat que després del xoc entre PSOE i PP, “s’allunya la possibilitat d’una gran coalició”, per la qual cosa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “està obligat a mirar encara més al bloc de legislatura”. Aragonès també ha advocat per portar les “qüestions de fons” del conflicte entre Catalunya i Espanya a la taula de diàleg, el mateix dia que el govern estatal ha descartat tornar-la a convocar abans de les eleccions generals.
“La nostra voluntat”, ha dit el president del Govern, és tenir “tota la força” perquè sobre la taula de negociació “els propers mesos” hi hagi l’abordatge de les “qüestions de fons del conflicte polític”. Aragonès ha explicat que s’ha treballat “per fases” i que fins ara s’ha abordat “la repressió”.
Per això ha opinat que ara cal “obrir una nova fase centrada en les causes del conflicte”, que al seu parer són la relació política entre Catalunya i Espanya “basada fins al dia d’avui en la dominació i no en l’acord, ni en la lliure adhesió ni en la lliure determinació del futur de Catalunya”.
D’altra banda, Aragonès ha considerat que la crisi institucional a l’Estat “no és aliena” al procés de negociació sobre el conflicte polític a Catalunya, i ha recordat en aquest sentit que “sempre que Catalunya ha avançat hi ha hagut una reacció virulenta de la dreta nacionalista espanyola, i en alguns casos també de l’esquerra”.
En l’àmbit de la negociació dels pressupostos, Aragonès ha reiterat que ERC treballa “en l’escenari central d’un acord previ”, però ha advertit al PSC sense citar-lo que “dilacions innecessàries que tinguin per objectiu guanyar espai polític o comunicatiu no tindrien sentit”, perquè comprometrien uns comptes públics “bons per a la ciutadania”.
En aquest sentit, Aragonès ha considerat que “barrejar” en el debat pressupostaris qüestions “que en alguns casos no són ni competència de la Generalitat”, com ara el quart cinturó o l’ampliació de l’aeroport del Prat, significa estar “disposat a sacrificar”, per exemple, l’increment del 8% de prestacions socials que inclouen els números del 2023.
Aragonès també s’ha mostrat partidari d’esgotar la legislatura i ha apostat per un govern “en solitari” que permeti “una coherència, un govern àgil i el suport parlamentari necessari per tirar endavant les lleis. És possible ara i en el futur”.