El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, considera “insuficient” que les comunitats executin el 50% dels fons europeus que ha anunciat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dilluns en la conferència de presidents en la qual també ha participat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. No cal dir que, ben al contrari, l’executiu estatal ha venut aquest repartiment “paritari” com el màxim exemple de descentralització i “co-governança”.
En una roda de premsa telemàtica, Aragonès ha reiterat que el Govern vol gestionar el 100% dels fons que corresponen a Catalunya i que no hi haurà “mai un percentatge suficient mentre es plantegi una lògica de comunitat autònoma”. Així mateix, el vicepresident ha dit que dins d’aquesta lògica el Govern treballarà per gestionar els màxims recursos possibles, i ha destacat que “Catalunya té les de guanyar si els fons es reparteixen mitjançant criteris objectius”.
Aragonès ha considerat “útil” la reunió perquè ha permès expressar les demandes polítiques d’independència de Catalunya i la llibertat dels presos sobiranistes davant una institució europea. “Allà on puguem defensar i explicar la situació de repressió de Catalunya hi serem”, ha subratllat, després de justificar la intervenció política davant Von der Leyen per no normalitzar la situació d’excepcionalitat que viu Catalunya per la repressió, en les seves paraules.
PLA DE RESCAT URGENT
Respecte al repartiment dels fons, Aragonès ha assenyalat que ha estat una trobada molt inicial i ha reclamat a Sánchez un “pla de rescat urgent” de mesures econòmiques per solucionar els problemes d’alguns sectors a curt termini, com la restauració, l’estètica i els parcs infantils, o altres activitats que es puguin veure afectades per les restriccions.
No ha concretat quantitats econòmiques, però si que ha demanat més celeritat en les moratòries d’impostos, cotitzacions i ajuts directes: “Un pla per a les urgència d’avui. Els fons arriben l’any vinent”, ha afirmat, després de destacar que quants més negocis tanquin més complexa serà la reconstrucció.
POLÈMICA PER L’INGLÉS
La seva intervenció adreçada directament a la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha provocat reaccions esverades a la premsa unionista i, sobre la reacció d’altres líders autonòmics quan han sentit la seva intervenció en el sentit que Catalunya necessita decidir el seu futur i la posada en llibertat dels presos independentistes, Aragonès ha afirmat que alguns –com el president de Castella-la Manxa– li han recriminat que hagi utilitzat l’anglès perquè és la llengua d'”un país que vol deixar Europa”. Aragonès ha ironitzat dient que se sentia “sorprès” per aquest comentari perquè la presidenta de la CE també ha fet servir aquesta llengua per expressar-se en la reunió.