Catalunya juga dos partits alhora: els pressupostos de l’Estat i els comptes de Catalunya. El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, té la responsabilitat d’aconseguir la majoria per aprovar els pressupostos catalans de cara al curs que ve tot i que, en l’àmbit estatal, la negativa està sobre a la taula després que la Fiscalia demanés més de 200 anys de presó pels líders independentistes empresonats. El ‘no’ és rotund. En aquest sentit, Aragonès es nega a acceptar “el xantatge” que fa l’Estat i reitera que els pressupostos espanyols no suposen cap increment específic per Catalunya.
El clima de tensió d’aquesta setmana a Catalunya amb la vaga del sector públic, encapçalada pels metges d’hospitals i d’Atenció Primària, ha posat encara més en evidència la demanda dels grups d’esquerres en incrementar les partides de polítiques socials com a condició sine qua nom per donar suport al govern. Respecte a aquest clima de vaga, Aragonès ha recordat que només faran acords que “es puguin complir”. Aquest dijous es van desencallar les negociacions amb alguns acords específics pels treballadors dels CAP: “Ahir va haver-hi unes mobilitzacions que entenem i estem treballant per revertir. Ja ho estem fent.”
Aragonès ha afirmat que el 75% del que s’incrementi anirà destinat a polítiques socials pretenen seduir, així, la CUP i els comuns. El vicepresident també ha subratllat que no portarà els pressupostos de l’any que ve al Parlament si no té els suports suficients per tramitar-los, és a dir, la garantia que superaran el debat a la totalitat.
Partides concretes per a Catalunya
El ‘no’ als comptes d’Espanya
“Per fer una negociació de pressupostos amb l’Estat s’ha de fer una negociació amb plena llibertat. No té sentit donar estabilitat a un govern que està d’acord a mantenir en presó preventiva uns dirigents que no han fet res”, ha sentenciat el responsable d’Economia. “Ens intenten portar a un xantatge que no acceptarem. Encara que cedíssim, els diners que arribarien a Catalunya no serien diferents dels d’altres comunitats.”
Tot i això, el vicepresident també ha assegurat que per part del govern espanyol no hi ha hagut una proposta “seriosa” de negociació i ha afegit que també s’ha de tenir en compte la “situació d’excepcionalitat”. En aquest sentit, ha rebutjat una negociació a tres bandes: Ajuntament de Barcelona, Parlament i Congrés, i ha assegurat que el Govern només juga en l’àmbit de la cambra catalana.