Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Aragonès: “Els pressupostos de l’Estat no comporten cap increment específic per a Catalunya”

El vicepresident i conseller d'Economia assegura que el 75% de l'increment que es faci en els comptes del govern aniran destinats a polítiques socials

|

- Publicitat -

Catalunya juga dos partits alhora: els pressupostos de l’Estat i els comptes de Catalunya. El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, té la responsabilitat d’aconseguir la majoria per aprovar els pressupostos catalans de cara al curs que ve tot i que, en l’àmbit estatal, la negativa està sobre a la taula després que la Fiscalia demanés més de 200 anys de presó pels líders independentistes empresonats. El ‘no’ és rotund. En aquest sentit, Aragonès es nega a acceptar “el xantatge” que fa l’Estat i reitera que els pressupostos espanyols no suposen cap increment específic per Catalunya.

Publicitat

El clima de tensió d’aquesta setmana a Catalunya amb la vaga del sector públic, encapçalada pels metges d’hospitals i d’Atenció Primària, ha posat encara més en evidència la demanda dels grups d’esquerres en incrementar les partides de polítiques socials com a condició sine qua nom per donar suport al govern. Respecte a aquest clima de vaga, Aragonès ha recordat que només faran acords que “es puguin complir”. Aquest dijous es van desencallar les negociacions amb alguns acords específics pels treballadors dels CAP: “Ahir va haver-hi unes mobilitzacions que entenem i estem treballant per revertir. Ja ho estem fent.”

Aragonès ha afirmat que el 75% del que s’incrementi anirà destinat a polítiques socials pretenen seduir, així, la CUP i els comuns. El vicepresident també ha subratllat que no portarà els pressupostos de l’any que ve al Parlament si no té els suports suficients per tramitar-los, és a dir, la garantia que superaran el debat a la totalitat.

Partides concretes per a Catalunya

“750 Mossos més, 250 bombers més i 250 metges més d’atenció primària”, ha resumit. Segons ha avançat, un 40% dels pressupostos es destinarà a salut i un 25%, a educació. No obstant, el vicepresident ha reconegut que “seria un error per part de la Generalitat dir que tornarem les pagues pendents en un any, perquè sabem que estaríem xutant el problema cap endavant. Si fem això estaríem destrossant la confiança necessària. Només arribarem a acords que assegurem que puguem complir”.

El ‘no’ als comptes d’Espanya

Et pot interessar  El Govern aprovarà la Llei d’Economia Social i Solidària dimarts i demana al Parlament que l’avali “amb celeritat”

“Per fer una negociació de pressupostos amb l’Estat s’ha de fer una negociació amb plena llibertat. No té sentit donar estabilitat a un govern que està d’acord a mantenir en presó preventiva uns dirigents que no han fet res”, ha sentenciat el responsable d’Economia. “Ens intenten portar a un xantatge que no acceptarem. Encara que cedíssim, els diners que arribarien a Catalunya no serien diferents dels d’altres comunitats.”

Aragonès ha defensat que els pressupostos espanyols no aporten recursos extra per a Catalunya sinó que són una “simple aplicació del model de finançament”. I com a demostració ha assenyalat que cap baró del PSOE o del PP s’ha queixat que els pressupostos beneficiïn Catalunya. Així doncs, segons el vicepresident, es tracta de recursos que són de Catalunya i ha afegit que el govern anterior del PP l’exministre Cristóbal Montoro no demanava com a condició l’aprovació dels pressupostos perquè Catalunya rebés els recursos.

Tot i això, el vicepresident també ha assegurat que per part del govern espanyol no hi ha hagut una proposta “seriosa” de negociació i ha afegit que també s’ha de tenir en compte la “situació d’excepcionalitat”. En aquest sentit, ha rebutjat una negociació a tres bandes: Ajuntament de Barcelona, Parlament i Congrés, i ha assegurat que el Govern només juga en l’àmbit de la cambra catalana.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí