Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Aragonès planteja cinc preguntes al Consell Acadèmic per guiar l’acord de claredat

Les preguntes del president de la Generalitat no parlen específicament sobre la independència i obren la porta a mecanismes diferents del referèndum

|

- Publicitat -

El president del Govern, Pere Aragonès, ha formulat cinc preguntes al Consell Acadèmic per guiar l’elaboració de l’acord de claredat amb què vol resoldre l’autodeterminació. En una compareixença, Aragonès ha explicat que es tracta de “cinc preguntes clau per a establir les normes de joc per a donar resposta a la voluntat de la ciutadania per decidir el futur del país“.

Publicitat

Les cinc preguntes:

1. Quines característiques hauria d’incloure un acord de claredat amb l’Estat espanyol per resoldre el conflicte polític?

2. Quins mecanismes existents a la política comparada permetrien aportar solucions al conflicte polític?

3. Quins actors polítics i institucions haurien de prendre la iniciativa per tal d’implementar aquestes solucions?

4. Quina funció hauria de tenir un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, o altres mecanismes anàlegs, a l’hora de resoldre el conflicte polític?

5. Quines característiques hauria de complir un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, o altres mecanismes anàlegs, per gaudir de la màxima legitimitat i inclusió i assegurar-ne la validesa i implementació?

Sense menció explícita a la independència

Les preguntes no mencionen la independència específicament i obren la porta a altres mecanismes més enllà del referèndum, com poden ser les consultes o les eleccions plebiscitàries.

Fonts de Presidència creuen que aquesta fórmula és la més inclusiva, però reiteren que el govern té com a full de ruta un referèndum sobre la independència.

Un primer informe a principi d’estiu

El Consell Acadèmic haurà d’emetre el seu primer informe responent a les qüestions que plantegi la Generalitat per elaborar l’acord de claredat. Les seves consideracions serviran perquè l’executiu pugui elaborar una proposta definitiva que s’entregarà a les institucions espanyoles.

Per ara, el Govern ha traslladat cinc preguntes i el grup acadèmic treballarà de manera compartida per elaborar l’informe. La previsió és que aquest document es publiqui a l’inici d’estiu, segons ha detallat Aragonès. Per tant, arribaria després de les eleccions municipals.

Composició del Consell Acadèmic

Aquest nou òrgan, depenent del Departament de Presidència, el presideix el professor lector de Teoria Política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Marc Sanjaume i l’integren vuit persones més de l’àmbit acadèmic vinculat a la ciència política.

Formen part d’aquest Consell Assessor la professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelomna (UB) Mar Aguilera, la catedràtica de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Eva Anduiza, el professor de Dret Constitucional de la Universitat de Girona (UdG) Marco Aparicio, el professor d’Estudis de Dret i Ciència Política a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Pau Bossacoma, la professora de Dret Constitucional a la Universitat d’Edimburg Elisenda Casañas, la investigadora de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) Lesley-Ann Daniels, el professor de Filosofia del Dret i Política de la UPF Josep Lluís Martí i la professora de Ciència Política a la Universitat de València (UV) Astrid Barrio.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut