El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que dilluns tornarà al Senat per defensar “a tot arreu” l’amnistia i el referèndum. “Hauran de sentit que l’amnistia és necessària i que serveix per acabar amb la repressió. Defensar això és positiu. Volien que fos un monòleg i no serà així”, ha dit en una entrevista a ‘Ser Catalunya’. El Senat aprovarà un informe impulsat pel PP que sosté que l’amnistia és “un cop mortal per a l’Estat constitucional i autonòmic”. Es votarà a la Comissió General de les Comunitats Autònomes, on poden intervenir els presidents autonòmics. D’altra banda, el també candidat d’ERC ha avisat a Pedro Sánchez que el compliment dels acords d’investidura determinen si té sentit continuar donant suport.
#president @perearagones a @SERCatalunya: “Aniré al Senat perquè l’amnistia s’ha de defensar a tot arreu. Fins i tot en un terreny que s’intentarà que sigui hostil. Un senat presidit pel PP amb la participació de presidents autonòmics de PP i Vox, però a mi no em fa por” pic.twitter.com/GtBwZAuk7j
— Govern de Catalunya (@govern) April 4, 2024
Després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi rebutjat la proposta d’Aragonès sobre les vies jurídiques per a celebrar un referèndum, el president li ha recordat que té un “compromís signat” d’obrir una nova fase de negociació. I l’ha avisat que el compliment dels acords d’investidura determina si té sentit continuar donant-li suport.
“Ell és investit gràcies a ERC, potser hauria d’escoltar una mica les propostes. Té un compromís signat d’obrir una nova fase de negociació per escoltar propostes de futur sobre la relació entre Catalunya i Espanya. la nostra proposta és aquesta i no és cap novetat. El que seria una novetat és que Sánchez tingués una proposta per a Catalunya. Què volen fer?”, ha interpel·lat Aragonès dirigint-se al president espanyol.
Dilluns que ve Aragonès tornarà al Senat, on ja va anar l’octubre passat per defensar l’amnistia davant els presidents autonòmics del PP. Després de fer pública la seva proposta de referèndum per la via de l’article 92 de la Constitució, el president considera pertinent tornar a explicar-ho davant dels senadors.
“Defensar l’amnistia s’ha de fer a tot arreu fins i tot en un terreny que intentaran que sigui hostil amb un Senat presidit pel PP i amb participació de presidents de comunitats autònomes governades pel PP i Vox. Però a mi no em fa por”, ha afegit Aragonès.
El president ha assenyalat que a l’octubre el PP ja va voler convertir la sessió al Senat sobre l’amnistia en un “aquelarre”. “Els hi vam espatllar. Com a independentista, republicà i d’esquerres, trolejar el PP sempre ve de gust i la nostra presència els hi genera incomoditat”, ha dit.
El rebuig del Senat contra l’amnistia no aturarà la llei, que tornarà al Congrés al maig per quedar definitivament aprovada.
“Restitució personal” de Puigdemont
Segons el candidat d’ERC a les eleccions del 12-M, la restitució de la presidència que proclama el cap de llista de Junts, Carles Puigdemont, és una “restitució personal i no institucional”. I, en aquest sentit, ha argumentat que tant ell com Puigdemont han estat presidents legítims de la Generalitat. El cap de llista dels republicans creu que “des de la lògica personal té tot el sentit” demanar la restitució però que no es tracta d’una restitució institucional.
Preguntat pels pactes postelectorals, Aragonès ha tornat a marcar distàncies respecte al PSC de Salvador Illa, amb qui considera que tenen un “projecte absolutament distant” pel que fa al referèndum i a la proposta de finançament. En aquest context, ha dit que veu “molt complicat” que hi pugui haver un acord.