El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat aquest diumenge que les explicacions sobre el ‘Catalangate’ per part del govern espanyol han d’arribar “en qüestió de dies, màxim la pròxima setmana”. En una entrevista al diari ‘El País’ abans de fer-se públic que aquest diumenge hi haurà una reunió amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, Aragonès ha insistit que cal una comissió d’investigació sobre aquest assumpte, i ha rebutjat portar-ho a la Comissió de Secrets. “Dirigir l’escàndol a una comissió que no està ni constituïda no és la millor mostra de realment tenir la voluntat de resoldre i aclarir les coses”, ha dit.
En aquest sentit, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, transmetrà al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, les tres potes de la resposta que reclama Aragonès: una investigació interna amb una supervisió independent, respondre políticament al Congrés amb una comissió d’investigació, “i que després es depurin responsabilitats i es garanteixi que això no es repeteixi”.
Pel que fa a la taula de diàleg, el president ha indicat que es pot reunir, “però un cop restaurada la confiança”. “No pot ser utilitzada com una cortina de fum amb una foto i ja està per eludir l’assumpció de responsabilitats”, ha reblat.
Sobre altres àmbits de col·laboració, com ara la candidatura olímpica, Aragonès ha destacat que es tracta de dues qüestions “absolutament diferents”. “Els jocs són bons tant per a Catalunya com per a l’Aragó. El que no tindria cap sentit és que pel fet que hem estat espiats perdem oportunitats al Pirineu”, ha avisat.
El president de la Generalitat ha explicat que des del Govern treballen perquè la legislatura no només s’esgoti, sinó perquè també sigui “altament productiva”. “Hi havia molta gent que deia que no seríem capaços d’aprovar pressupostos”, ha dit sobre les relacions amb Junts.
En preguntar-li per la sentència del 25% de castellà, ha indicat que la resolució judicial fixa un percentatge perquè considera que en el passat la Generalitat no havia regulat l’ús de les llengües. “El que fem ara és regular-lo. No ens situen en escenaris de desobediència”, ha assegurat.