L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), ha promogut la creació de la plataforma barcelona.cat/rubriques, per a la consulta en línia de totes les informacions i dades que es recullen en una de les cròniques més rellevants i notables que es conserven, les ‘Rúbriques de Bruniquer’, que expliquen el dia a dia del que va passar a la ciutat entre el 1249 i 1714.
En roda de premsa aquest dilluns, el director de l’AHCB, Xavier Tarraubella, ha explicat que el recurs digital respon a la intenció de fer més accessible la informació mitjançant les tecnologies digitals, “per donar a conèixer de manera més amena el gran conjunt d’informacions que recullen els arxius municipals”.
El coordinador del projecte, Marc Hernández, ha explicat que la plataforma no es tracta d’una simple digitalització en format PDF dels volums, sinó que presenta moltes opcions de recerca avançada i molts filtres per facilitar la gestió de la informació, amb possibilitats de recerca onomàstica, toponímica, cronològica, temàtica o per paraules.
Aquest recurs ha estat producte d’un treball d’equip multidisciplinari format per historiadors, informàtics, tecnòlegs o bé docents, i també ofereix propostes didàctiques perquè alumnes de l’ESO i Batxillerat puguin treballar sobre aquesta informació a les aules.
El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha explicat que fer accessible aquesta informació és una necessitat a la qual donaran resposta des de l’Ajuntament, i és que amb aquesta nova plataforma, qualsevol ciutadà interessat en la història de Barcelona, amb un sol clic, podrà accedir a informacions rigoroses i documentades sobre la ciutat.
El projecte va començar el 2016 i ara s’ha obert a la ciutadania com a servei públic i un actiu patrimonial i documental històric sense precedents a la ciutat, perquè és una de les bases de dades digitals més gran del món posada en obert a tota la població.
Cinc segles d’història
Les Rúbriques de Bruniquer, que reben aquest nom perquè va ser un document escrit començat per Esteve Gelabert Bruniquer, són una suma d’esdeveniments i notícies que servien als dirigents municipals per estar informats abans de prendre decisions, i amb el pas del temps s’han convertit en una font primària fonamental per als historiadors, i un dels recursos documentals de referència per al coneixement de la història de Barcelona en època medieval i moderna.
Els tres volums manuscrits agrupen notícies del període comprès entre el 1249 i 1714 i la informació està distribuïda en 104 capítols, ordenats cronològicament i inclouen acords, privilegis, pragmàtiques, resolucions generals i municipals, actes i successos, en un total de 12.908 registres d’informacions.