El candidat de MÉS per Mallorca a la presidència del Govern de les Illes Balears, Lluís Apesteguia, ha acompanyat al portaveu del grup parlamentari, Josep Ferrà, per valorar la legislatura i apuntar els principals reptes de futur. Apesteguia ha aprofitat per agrair la tasca que el grup parlamentari ha desenvolupat aquests quatre anys i ha defensat que cal fer un balanç positiu davant una legislatura que “no ha estat senzilla”.
Segons els mallorquinistes, “MÉS per Mallorca no ha tingut el pes que li correspondria i no hem aconseguit impregnar tota l’acció de Govern, però hem sigut lleials als acords de 2019”. Així, el Pacte ha funcionat bé i és evident que durant els darrers 4 i 8 anys s’ha millorat la vida de la ciutadania del país, però, de cara a la pròxima legislatura, “aspiram a liderar el Govern i liderar també les polítiques que s’hi impulsin, que sempre estaran centrades en el decreixement turístic i la diversificació econòmica, l’habitatge i la millora del nostre autogovern”.
Apesteguia ha volgut recordar la tasca desenvolupada per les conselleries liderades per MÉS per Mallorca. Pel que fa a Afers Socials i Esports, ha apuntat les fites de la Llei de Renda Social Garantida, creada l’any 2016, i la construcció de nous equipaments socials destinats a atendre una població en situació de dependència – 10 noves residències i 6 nous centres de dia per a persones majors dependents –, passant de tenir 11.558 beneficiaris de dependència el 2015 a tenir-ne 26.800 el 2022 i amb un augment de pressupost des dels 77,7 milions d’euros de pressupost a 145,9 milions. Sobre Medi Ambient, ha citat els més de 400 milions d’euros d’inversió des de 2015 en obra nova i manteniment d’infraestructures relacionades amb el cicle de l’aigua, l’augment sense precedents dels parcs naturals i la protecció del litoral, el desenvolupament de la Llei de residus, el de la Llei de Canvi Climàtic o la tramitació al Congrés dels Diputats de la Proposició de Llei que prohibeix les prospeccions a les Illes Balears.
Finalment, ha fet esment a la tasca de la secretaria autonòmica de política lingüística i universitats, de la que n’ha destacat l’acompanyament a la ciutadania en la defensa dels seus drets lingüístics mitjançant l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, el suport als mitjans de comunicació en català a través de l’increment de les ajudes, la Llei de la Ciència o el creixement de la partida destinada a la UIB, millorant en infraestructures, places, condicions laborals i baixades de matrícules. A més, ha reivindicat la fita dels mil milions d’euros en Educació, la recuperació de centenars de professionals sanitaris i l’impuls de les lleis de Memòria Democràtica i de Fosses.
Pel que fa a l’escenari postelectoral, Apesteguia ha assegurat que “estam convençuts que a partir del mes de maig liderarem el pròxim Govern de les Illes Balears, un Govern que farà front als grans reptes de la nova legislatura: l’accés a l’habitatge, el foment de l’ús social del català i el decreixement turístic“.
En concret, MÉS per Mallorca aposta per, entre moltes altres propostes, a) canviar el model turístic augmentant l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), fomentant el decreixement turístic i limitant l’entrada de cotxes de lloguer; b) transformar la mobilitat, augmentant la flota i les freqüències del transport interurbà per carretera i la xarxa ferroviària i impulsant una Llei de Mobilitat Sostenible; c) avançar en la transició energètica, impulsant programes de crèdits públics per a la rehabilitació energètica, implantant energies renovables en aparcaments i cobertes de grans dimensions i promocionant l’autoconsum; d) reforçar els pilars de l’estat de benestar, l’educació i la sanitat, arribant a un finançament educatiu del 7% del PIB i reduint ràtios, reforçant l’atenció primària i incrementant el personal d’infermeria; e) millorar l’ús social de la llengua catalana, impulsant l’aprovació d’una Llei de llengües i la nova Llei de Consum; f) i ampliar l’autogovern, renovant l’Estatut i proposant un nou marc de relacions amb l’Estat basat en la bilateralitat i la sobirania fiscal.
“No podem deixar que pensin Mallorca des de fora de l’illa. Els interessos que té l’Estat espanyol amb Mallorca i les Illes Balears estan pensats des de Madrid, i són els d’esprémer-mos al màxim en l’àmbit turístic i econòmic. Reclamam un nou marc de relacions amb l’Estat basat en la bilateralitat i la sobirania fiscal.”, ha declarat Apesteguia.