La Fiscalia Anticorrupció adverteix -en la memòria corresponent al 2018- que atén menys casos dels que necessitarien la seva intervenció. El motiu? La manca de plantilla (fiscals i funcionaris) i de mitjans materials que provoquen, segons diuen, una situació “pròxima a la saturació” que es manté un any després de donar la veu d’alarma.
L’any passat, Anticorrupció va comptar amb 19 fiscals delegats permanents i 12 temporals, només dos més que el 2017. La càrrega de treball va obligar a mantenir 8 fiscals en comissió de servei, cosa que el Ministeri Públic considera una “situació anòmala”. “La dificultat de les investigacions que es duen a terme, la seva durada, així com la complexitat dels processos en què intervé aquesta Fiscalia exigeixen que, en no pocs casos, s’hagi d’assignar a dos fiscals per a cada assumpte. L’auge progressiu dels macroprocessos ha anat escanyant la capacitat operativa d’una plantilla de fiscals que ja era molt ajustada, el que ha obligat a recórrer a la comissió de servei, remei excepcional i temporal que es perllonga ja excessivament i que evidentment no és la solució a una situació estructural d’insuficiència de fiscals “, ha explicat la Fiscalia Anticorrupció a ‘El Independiente’. Tampoc és excedent el personal funcionari adscrit a aquesta Fiscalia, 31 persones.
Amb aquests efectius, a més, Anticorrupció va registrar l’any passat un increment en el nombre de procediments judicials en què exerceix d’acusació, en passar de 609 a 689 (un 13,13% més). El nombre d’escrits i denúncies comptabilitzades també va augmentar (de 2662 a 2736), creixent un 58,7% en l’última dècada. Durant el 2008, els fiscals van incoar 38 diligències -una menys que el 2017- i van presentar 41 escrits d’acusació, xifra inferior a la comptabilitzada en exercicis precedents (46 el 2017 i 59 el 2016). Les sentències condemnatòries en primera instància van passar de 23 a 28 en aquest període.
D’altra banda, Anticorrupció expressa el seu malestar per tenir la seva seu en un immoble “clarament insuficient per a albergar adequadament als diferents departaments” i tornen a queixar-se per mantenir un “retard considerable” en les noves tecnologies, cosa que llasta la seva feina.