Andorra continua donant exemple. Després d’anunciar la nova llei de la llengua oficial, la qual entrarà en vigor l’any que ve i obligarà a tenir coneixements mínims de català a les persones que vulguin obtenir o renovar els permisos de residència, el país fa un pas més, aquesta vegada en la lluita contra l’increment d’inversió estrangera al mercat immobiliari, en detriment dels residents.
El Govern del Principat d’Andorra ha aprovat una moratòria per limitar la compra d’habitatges per part de persones estrangeres que no resideixen al país, després que el fort increment d’inversió estrangera hagi agreujat el problema ja existent de l’accés a l’habitatge per part dels residents. Amb tot, l’objectiu de la moratòria és desincentivar la compra d’habitatge per part d’estrangers, i fomentar-ne la compra per part dels andorrans i andorranes.
Així, el Govern d’Andorra ha suspès de manera transitòria les autoritzacions d’inversions estrangera en immobles “per garantir un creixement sostenible” i donant compliment al compromís electoral fet durant la campanya de les anteriors eleccions andorranes. La moratòria és el pas previ abans del següent moviment, que és fixar una taxa per gravar la inversió estrangera en immobles
Andorra ha seguit així els passos del Canadà, que va esdevenir el primer país a prohibir la compra d’habitatges i immobles als estrangers no residents al Canadà durant almenys 2 anys. Uns passos que les Illes Balears van intentar fer, després que es fes públic que els estrangers posseeixen més del 30% dels habitatges disponibles a les Illes. De fet, l’any passat Andorra i les Illes Balears van signar un protocol per buscar solucions a problemes comuns com, precisament, l’encariment del preu de l’habitatge.