Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Amnistia Internacional exigeix a Sánchez que repari el dany causat als espiats amb Pegasus

|

- Publicitat -

Amnistia Internacional (AI) ha fet públic un informe amb 10 recomanacions sobre la gestió del cas Pegasus per “arribar a la veritat dels fets, establir mesures de reparació a les víctimes de violacions de drets humans i evitar que es repeteixin els episodis de vigilància arbitrària i massiva i vulneració de drets humans”.

Publicitat

AI dona la benvinguda a la promesa del president espanyol, Pedro Sánchez, de canviar la Llei de Secrets Oficials (LSO), tot i que recorda que “després d’anys de debat i immobilitat, es necessita, de forma immediata passar de les paraules als fets”. En tot cas, demana que el CNI i els cossos policials no usin Pegasus fins que no s’estableixi un protocol que impedeixi els abusos i les vulneracions de drets.

En aquesta línia, l’entitat demana revisar les normes del CNI per no posar en risc el dret a la privacitat i a la llibertat d’expressió i associació; així com canviar radicalment la Llei de Secrets Oficials, perquè els abusos no puguin emparar-se en la consideració de secret.

La desena de mesures inclou la necessitat d’una investigació exhaustiva, independent i eficaç sobre els fets i la col·laboració activa amb els processos judicials actuals o futurs sobre aquest cas; el reconeixement de l’ús de Pegasus a Espanya i el compromís de l’executiu de suspendre l’ús d’aquests instruments de vigilància fins que s’instauri un marc regulador adequat i respectuós amb els drets humans. Així mateix, AI remarca que calen canvis legals urgents que augmentin el control judicial en les investigacions del CNI i la defensa de les persones investigades.

La doble vara entre els afectats

L’organització considera que és necessari dur a terme una investigació sobre els casos de vigilància massiva de personalitats catalanes, i en alguns casos basques, incloent-hi l’obertura d’una comissió específica. També considera que els resultats s’han de posar a la disposició de la comissió ad hoc del Parlament Europeu.

Et pot interessar  Destapen els noms de tres empresaris responsables de l’espionatge amb Pegasus a Catalunya

AI constata la diferència entre els afectats: Mentre el robatori d’informació dels membres de l’exeuctiu espanyol ha estat denunciat davant l’Audiència Nacional, les mateixes autoritats no han presentat denúncia per l’espionatge de telèfons mòbils d’activistes, polítics, advocats o periodistes.

Per això, l’entitat carrega contra la “impunitat” d’aquesta vigilància massiva i recorda que “els serveis d’intel·ligència també han de respectar les normes de drets humans”. “Com es defensa una persona que ha estat objecte d’espionatge si ni tan sols pot tenir absolut coneixement de la violació en els seus drets humans que ha suposat?”, assenyala Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya.

La consideració automàtica de secret de totes les activitats del CNI i la manca de control posterior, fins i tot en casos on pogués haver-se produït una vulneració de drets, impedeix que les persones afectades puguin tenir a la seva disposició recursos efectius per obtenir reparació i compensació pels danys soferts.

Investigació prèvia

Amnistia Internacional porta des de l’any 2020 demanant al Gobierno que reveli públicament si és o ha estat client de NSO Group, així com si ha utilitzat Pegasus. De la mateixa manera, veu necessari que es comprometi a col·laborar amb les causes obertes davant la justícia en aquells casos particulars on hi ha indicis d’haver-se comès espionatge, i donar suport a l’establiment d’una moratòria global sobre l’ús, venda i transferència de tecnologia de vigilància fins que s’estableixi un marc reglamentari adequat de drets humans sobre aquest tema.

“Els governs de tot el món no han fet prou per investigar o aturar les violacions de drets humans causades per programari espia invasiu com Pegasus. L’ús, la venda i la transferència d’aquesta tecnologia de vigilància ha d’aturar-se temporalment per impedir nous abusos contra els drets humans”, denuncia AI.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut