Amnistia Internacional Catalunya (AIC) denuncia el “menyspreu” i “l’erosió del respecte” envers els drets humans a escala global. L’organització ha tractat aquesta qüestió a la 31a assemblea general que se celebra a Reus. En la trobada, el president d’AIC, Jordi Baltà, ha alertat sobre la tendència mundial a ignorar els drets universals en conflictes com la guerra a Gaza. “Venim d’una tradició en la qual es reconeixia l’horitzó per respectar els drets humans, tot i que a la pràctica hi ha moltes violacions, segurament ara estem en un moment en què hi ha una falta de respecte molt més explícita”, ha apuntat Baltà. Els socis de l’organització voten aquest dissabte el pla d’acció de 2025, a més de la reelecció del president de l’entitat.
L’arribada al poder de Donald Trump als Estats Units ha comportat la consolidació del menysteniment pels drets humans. Així ho considera Amnistia Internacional, que alerta dels perills d’aquesta tendència mundial. Segons ha explicat a l’ACN el portaveu de l’organització, Dani Vilaró, el sistema internacional de respecte de drets humans establert després de la segona guerra mundial “trontolla” en aquests moments. Una situació que ha assegurat que s’ha refermat en els darrers anys, després que diversos líders polítics hagin optat per ignorar el respecte envers els drets universals. “Cada cop tenim en el poder més governants que es dediquen a minar des de dins el sistema. Llavors, tot el sistema internacional de drets humans -que ja era prou dèbil que s’aconseguís complir- ara està en perill”, ha subratllat.
Es tracta d’una circumstància que Amnistia Internacional alerta que s’escenifica en l’auge de discursos d’odi i discriminatoris, així com en conflictes com la guerra a Gaza o a Ucraïna. Davant d’aquest escenari, l’organització lamenta la falta d’una voluntat “clara” per part d’altres agents de la comunitat internacional de defensar els drets humans. “En contextos europeus, que històricament havien abanderat el compromís envers els drets humans, veure governs com l’hongarès hi renuncien és un element de preocupació”, ha afegit el president d’AIC, Jordi Baltà.
Preocupacions a escala nacional
A escala nacional, l’organització preveu seguir posant el focus en aspectes com l’atenció primària, així com l’ús de les pistoles tàser entre els cossos policials o les dificultats per empadronar-se a ciutats catalanes. “Estem veient com cada cop més molts ajuntaments estan dificultant aquest dret o hi posen traves, sobretot a col·lectius especialment vulnerables”, ha asseverat Júlia Pérez, responsable de relacions institucionals d’AIC.
Per tot plegat, l’entitat aposta per seguir fent pressió política en institucions que tenen poder, a més de fer tasca de recerca i denúncia per fer arribar tant a l’opinió pública com els governs les violacions dels drets humans que es produeixen. Alhora, Vilaró ha posat èmfasi en la importància del dret de manifestació de la ciutadania arreu del món. “Davant de tota l’ofensiva contra els drets humans, estem veient molta gent activada. És important perquè vol dir que la gent està reaccionant perquè veu que els drets no estan garantits”, ha apuntat Vilaró.
Primera assemblea general d’Amnistia Internacional a Reus
Per primer cop, Reus ha acollit una assemblea general d’Amnistia Internacional, coincidint amb l’obertura d’una seu ubicada al centre cívic Gregal. La trobada amb els socis, que s’allargarà durant tota la jornada de dissabte, també servirà per tractar temes organitzatius, com l’aprovació dels comptes de l’any passat o el pla d’acció de cara a enguany. També està prevista la votació per escollir president de l’entitat; en aquesta ocasió, només s’ha presentat la candidatura de Jordi Baltà, que opta a la reelecció.