La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, retreu a la Unió Europea la seva “complicitat” amb Escòcia i la “fredor” amb Catalunya i avisa que “si Europa és favorable a un referèndum a Escòcia, ha de ser-ho també a Catalunya”.
En declaracions al diari britànic ‘The Telegraph’, Alsina assegura que si Escòcia vota a favor de la independència i esdevé nou estat membre del bloc comunitari, el mateix “mecanisme s’hauria d’aplicar a Catalunya”. “És innegable que el Brexit ha tingut un impacte en les relacions entre Brussel·les i Londres, però això va més enllà”, apunta Alsina. L’article de ‘The Telegraph’ també inclou declaracions d’un portaveu de la Comissió Europea que apunta que “mai especulen sobre l’adhesió de regions a la UE”.
D’aquesta manera, Alsina ha donat a entendre que la Unió Europea podria actuar com a part interessada en la resolució dels conflictes. És a dir, cal recordar que en el referèndum escocés de 2014 va guanyar el “No” a la independència, però amb un resultat ajustat amb l’independentisme escocès. A més a més, els interessos de la UE podrien haver variat amb la sortida de Regne Unit, ja que el referèndum de sortida de la Unió Europea va mostrar que Escòcia estava a favor de mantenir-s’hi. És a dir, que si es fes un referèndum d’independència i guanyés el “Sí”, Escòcia tindria l’opció adherir-se novament a la Unió Europea.
La consellera d’Acció Exterior ha apuntat, per tant, que hi ha d’haver un plantejament coherent per part de l’organisme la seu del qual està ubicat a Brussel·les, i que si permet aquesta via a Escòcia, també ho haurà de fer a Catalunya.