La consellera d’Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, afirma aquest dissabte en una entrevista a ‘El Punt Avui’ que el conflicte català “no s’ha acabat” i es mostra disposada a ampliar l’acció de la Generalitat a l’exterior. Al seu parer, “el marc normatiu i les mateixes limitacions del Constitucional” no deixen “cap tipus de dubte” sobre el fet que l’acció exterior “és del tot legítima i forma part de la normalitat democràtica”, com també ho és, afegeix, que un govern escollit, “que té un mandat democràtic”, pugui compartir amb el món el seu posicionament “sense distorsions”. “Això és el que farem”, rebla. També considera “part de la normalitat” compartir el posicionament del Govern “i com es llegeix el conflicte polític”.
Alsina afirma, en aquest sentit, que “en aquest moment la màxima necessitat internacional és contrarestar el discurs que, amb els nous indults i la taula de diàleg, el conflicte es tanca. Cal dir que no s’ha acabat”. La consellera recorda que els indults es van donar el mateix dia que sortia l’informe del Consell d’Europa a l’entorn dels presos independentistes, un informe que, al seu parer, demana “una amnistia ‘de facto’, i que acabi la politització de la justícia i es deixi de fer política als tribunals”.
La titular de la cartera d’Exteriors també indica a l’entrevista que “el problema” del Tribunal de Cuentas és que “és una anomalia democràtica”, i assegura que “no s’entén a fora”. La consellera el compara amb models de fiscalització comptable que hi ha als països de l’entorn d’Espanya i afirma: “De veritat que no és homologable”.
Sobre la seva acció com a consellera, Alsina explica que cal “solidificar” una acció exterior que interconnecti Catalunya amb el món, i ho faci “tenint en compte que quan sortim només podem tenir una sola veu com a país”.També explica que vol “ajudar” el món municipal i les entitats de Catalunya que vulguin tenir projecció internacional.
I finalment, sobre les delegacions a l’exterior, Alsina opina que en el moment actual hi pot haver delegacions “que no necessitin una seu física”, és a dir, que una part de la gent pugui teletreballar.