Edició 2209

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 12 de agost del 2024
Edició 2209

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 12 de agost del 2024

Alícia Romero, la consellera que pilotarà la reforma del finançament

L'actual portaveu del PSC al Parlament i número dos d'Illa el 12-M assumirà la cartera d'Economia i Hisenda

|

- Publicitat -

Alícia Romero serà la nova consellera d’Economia i Hisenda. La fins ara portaveu del grup parlamentari dels Socialistes i Units per Avançar, que va ser la número dos de Salvador Illa a les eleccions del passat 12 de maig, assumirà el càrrec un cop hagi estat nomenada els propers dies. Al capdavant del Departament, Romero haurà de fer front, sobretot, a la reforma del sistema de finançament de Catalunya oberta arran de l’acord d’investidura del PSC amb ERC. També serà l’encarregada d’elaborar els pressupostos de la Generalitat. Fa 11 anys que és diputada al Parlament, on hi va arribar des de la política municipal a Mataró, ha estat una membre destacada de l’equip negociador de la investidura del PSC, tant amb ERC com amb els Comuns.

Publicitat

Militant socialista des dels 20 anys, Alícia Romero (Caldes d’Estrac, 1976) va arribar l’any 2013 al Parlament, on hi ha estat durant les últimes cinc legislatures com a diputada. Secretària d’Economia, Recerca i Transició Digital del PSC, la socialista maresmenca ha estat portaveu del seu grup a la comissió d’Economia del Parlament des del 2015.

Aquesta posició l’ha fet liderar, durant els últims anys, les negociacions pressupostàries amb el Govern, que van acabar acord el 2023, després del trencament del Govern d’ERC i Junts, i el 2024, que van ser finalment tombats pels Comuns.

Romero també ha estat implicada en les negociacions per a la investidura de Salvador Illa, en un equip encapçalat per Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona. Romero va formar part de la delegació socialista que el 6 de juny va desplaçar-se fins a Ginebra (Suïssa) per a reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira. També va participar en les trobades posteriors.

Et pot interessar  Sàmper resta importància a les crítiques i remarca que va sortir de Junts per la "bretxa ideològica"

De Caixa Laietana a l’Ajuntament de Mataró

Llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, la nova consellera d’Economia i Hisenda té estudis de postgrau en dret local i urbanístic i un màster en direcció pública i governança (ESADE). En acabar la carrera, va treballar durant dos anys al món privat, a l’entitat financera maresmenca Caixa Laietana –absorbida per Bankia el 2010–, abans de fer el salt a la política municipal.

El 2019 va ser escollida per primer cop regidora a l’Ajuntament de Mataró, on s’hi va estar 12 anys. Els últims 6 anys, entre el 2005 i el 2011, va ser tinent d’alcalde d’Innovació i Promoció de la Ciutat. També va assumir responsabilitats en àmbits com joventut, igualtat i esports. Destaca durant aquest període el projecte del Tecnocampus, parc tecnològic i universitari adscrit a la Universitat Pompeu Fabra.

Un cop va acabar l’etapa de regidora, va formar part del projecte Globalleida, una agència publicoprivada de desenvolupament econòmic de la demarcació de Lleida. També va ser gerent de l’equip directiu de l’Ajuntament de Premià de Mar (Maresme).

A més de la militància socialista, Alícia Romero també va formar part d’entitats juvenils, com l’AJEC, la Joventut Socialista de Catalunya o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Paper durant el 2017

Durant la tardor del 2017, Alícia Romero era portaveu adjunta del PSC al Parlament i va tenir un paper destacat en l’aplicació de l’article 155, assegurant que no el volien i abstenint-se de participar de la comissió al Senat. No obstant això, van acabar votant-hi a favor al ple el 27 d’octubre, amb l’excepció de l’expresident José Montilla, que no va participar de la votació.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut