La Fundació Philippe Cousteau avisa del “perill” que la instal·lació del parc eòlic marí al golf de Roses pot suposar per al medi ambient, així com per a la fauna i la flora de la zona. En el seu últim informe, la fundació exposa la seva “inquietud” per aquest fet i recorda que, si bé desenvolupar energies renovables és una necessitat arran del context d’emergència climàtica en què vivim, “respectar els espais naturals” protegits també és un deure. En aquest sentit, alerta que l’espai previst al POEM permetrà la instal·lació de molins en una zona entre tres parcs naturals que “alberguen nombroses àrees protegides” i de “gran riquesa” i demana que s’analitzin els efectes dels camps electromagnètics del cablejat submarí.
L’estudi de la fundació exposa que les premisses fixades pel Ministeri per a la Transició Ecològica a l’hora d’establir les àrees per no afectar-ne la biodiversitat “semblen difícilment assolibles a falta d’una profunda avaluació de l’impacte que pot tenir un parc eòlic marí de grans dimensions al llindar d’un dels patrimonis naturals marins més importants”. A més, subratlla que si bé l’eòlica és una de les energies renovables més netes, aquesta continua sense estar exempta “de tenir impactes negatius sobre el medi”. Exposen, per exemple, que el soroll associat a les operacions de construcció, desmantellament i funcionament de les turbines eòliques poden superar els 200 db i “afectar de manera important pràcticament totes les espècies marines que es trobin a poca distància de la font de la pertorbació”.
“La comunicació, la tria de rutes migratòries i d’hàbitats òptims, o l’estrès físic i fisiològic es poden veure seriosament impactats per la contaminació acústica en innombrables organismes de la fauna marina presents de manera permanent o estacional a la Costa Brava”, asseguren, segons recull l’ACN. A més, diuen, del risc que corren de “xocar contra les embarcacions encarregades de les operacions de construcció i manteniment del parc” cetacis, peixos i tortugues.
D’altra banda, la fundació també subratlla que un altre perill és que àrees del fons marí es poden perdre “completament” o quedar malmeses sota els fonaments o sistemes de fondeig de les turbines, cables submarins i altres estructures. Sobre els cables elèctrics submarins, asseguren que generen camps electromagnètics (CEM) que “es propaguen al medi marí, afectant la flora i la fauna marina”. “Ens preocupa també l’impacte que aquestes radiacions podrien provocar en la salut dels organismes marins”, afegeixen. Per això, demanen un estudi detallat del comportament dels CEM al medi marí i el seu impacte en les comunitats animals, vegetals i microbiològiques marines.
Per últim, reclamen que es garanteixi que “els interessos dels projectes no s’interposin al compliment dels objectius establerts per la UE a l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, la Xarxa Natura 2000 i les premisses per part del Ministeri de Transició” i que no s’admeti cap projecte que incompleixi alguna d’aquestes peticions.