José Manuel Albares ha refermat aquest dijous el gir de timó exercit pel govern de Pedro Sánchez ara fa tres anys, quan el president anunciava el suport al pla del Marroc per annexionar-se el Sàhara Occidental. En una compareixença de premsa conjunta després de la reunió que ha mantingut avui a Madrid amb el seu homòleg marroquí, Nasser Bourita, el ministre d’Exteriors espanyol ha pràcticament calcat les paraules que ja feia servir fa tres anys després de l’anunci de Sánchez, que alhora s’expressaven en els mateixos termes que un comunicat del govern marroquí: “Espanya considera que la iniciativa d’autonomia marroquina presentada el 2007 és la base més seriosa, realista i creïble per a la resolució d’aquest desacord”.
En una nota de premsa difosa pel Ministeri d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, s’explica que la reunió entre ambdós mandataris ha servit per fer un “repàs” de l’estat “excel·lent” de la relació entre ambdós països, així com per abordar “alguns tems de l’agenda regional i internacional”.
Ambdós ministres “s’han felicitat”, per exemple, per l’obertura recent de les duanes comercials entre Ceuta i Melilla, per la “cooperació” migratòria -amb resultats “notables” en matèria de migració circular- o per la lluita conjunta “eficaç” contra les màfies de la immigració irregular. En aquest sentit, el Ministeri subratlla que durant el 2024 han baixat un 5% les arribades irregulars a les costes espanyoles.
Precisament, la trobada entre Albares i Bourita es produeix l’endemà que la Comissió Europea hagi proposat establir una llista de països d’origen que la UE podria considerar segurs per al retorn de sol·licitants d’asil amb l’objectiu d’accelerar el procediment de reconeixement de protecció internacional. El llistat inclou set països: Kosovo, Bangladesh, Colòmbia, Egipte, l’Índia, el Marroc i Tunísia.
Primer soci comercial
En l’àmbit econòmic, el Ministeri destaca que l’any passat Espanya va ser el primer soci comercial del Marroc, com a proveïdor i com a client. Els intercanvis comercials han assolit “un nou rècord històric” amb 22.693 milions d’euros, més del 7% per sobre del 2023. Segons xifres del govern estatal, més de 6.000 empreses espanyoles exporten regularment al Marroc, i més de 900 tenen filials o participacions “significatives” en empreses marroquines.