Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Alarma per un brot de grip aviar en una granja d’indiots d’Arbeca

|

- Publicitat -

Aquest divendres al matí el Departament d’Acció Climàtica investigava un possible cas de grip aviar en una granja d’indiots d’Arbeca, a les Garrigues. L’últim cas en una granja va ser el 2017 a les comarques gironines, i en aquell cas afectava ànecs d’engreix. Per aquest motiu, s’han engegat totes les alarmes. Una vegada s’ha realitzat la contranàlisi del govern espanyol per confirmar el primer anàlisi positiu fet per la Generalitat, s’ha donat llum verda al sacrifici de totes les aus de les explotacions que hi havia en un radi de tres quilòmetres de la granja en qüestió.

Publicitat

Així doncs, una vegada s’ha confirmat el focus a través del Laboratori Nacional de referència de Veterinària d’Algete, s’han sacrificat 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles. Es tracta d’un virus que no afecta la salut pública, ja que l’H5N1 no és transmissible als humans, tal com asseguren diferents organismes europeus. Per això, la directora general d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, ha volgut donar un missatge de “tranquil·litat” i ha remarcat que el Govern actua amb la màxima celeritat per minimitzar els riscos del sector. S’han immobilitzat les 10 explotacions d’aviram existents i han començat inspeccions veterinàries.

Guillaumes ha explicat que el cap de setmana passat el veterinari de l’explotació afectada va veure “símptomes i mortalitat no normal” en les aus. El mateix dia 6 de febrer ja es van començar a analitzar els animals i es va tenir la sospita que es podria tractar d’un focus de grip aviar. Per aquest motiu, l’endemà ja es van sacrificar els 9.000 galls d’indis d’aquesta explotació i es va immobilitzar la zona restringida al voltant de 10 quilòmetres. El cas no s’ha pogut comunicar oficialment fins aquest divendres perquè feien falta els resultats del laboratori de referència.

Malgrat aquest “tràmit oficial”, Guillaumes ha assegurat que s’ha actuat “amb contundència”. Per això, s’han començat sacrificat els animals de les granges del costat: 28.000 galls d’indis més, a banda dels de l’explotació on hi ha hagut el focus, i 50.000 guatlles d’engreix d’una altra explotació. En tots els casos, posteriorment al sacrifici dels animals, s’està realitzant la desinfecció del jaç, la gallinassa i el pinso de manera segura a fi d’inactivar el virus.

La causa d’aquest focus de grip aviar es deu a una “fallada de les mesures d’autoseguretat” ha dit Guillaumes, que també ha apuntat que el més possible és que a l’explotació afectada hagi entrat palla de fora contaminada per l’excrement d’un au salvatge que portava la grip. I es que al conjunt del continent europeu al grip aviar és endèmica entre les aus salvatges i per això hi ha uns protocols molts estrictes entre el sector per mirar que no entri a les granges de consum. Hi ha molt control de la traçabilitat que permet que per qualsevol alerta, amb molt poca estona “estigi tot controlat”, ha remarcat la directora general.

En el radi de 10 quilòmetres que el Departament aplica la immobilització hi ha 73 explotacions afectades de les comarques de les Garrigues, l’Urgell i el Pla d’Urgell. 56 són explotacions comercials, 2 escorxadors, 1 incubadora i 15 granges d’autoconsum. La normativa marca que la immobilització s’allargui durant 30 dies des de la detecció del focus. Hi ha una restricció total de moviments tot i que es fan algunes excepcions en segons quins casos.

En tot l’any passat hi va haver 99 focus de grip aviar en aus salvatges al conjunt de l’Estat. A Catalunya, els Agents rurals van analitzar 612 aus salvatges i en 12 es va detectar grip aviar. Des de 2017 que no se’n detectava cap en una explotació per a consum humà; va ser a Girona i va comportar el sacrifici de 27.000 ànecs d’engreix.

Les granges que han hagut de sacrificar animals rebran una indemnització d’entre 40.000 i 60.000 euros les de galls d’indi i de 20.000 euros en el cas de la de guatlles d’engreix. En la granja on s’ha detectat el brot, la indemnització va a càrrec del Govern, l’Estat i la Unió Europea mentre que a les granges del voltant, la indemnització s’assumeix al 50% entre la Generalitat i el ministeri.

El responsable del sector avícola d’Unió de Pagesos, Jordi Armengol, ha dit que els preocupa que hi hagi pànic entre els consumidors per l’aparició d’aquest cas de grip aviar i provoqui una “desviació de consum” cap a altres. Ha remarcat que es troba en una zona amb 9 granges de producció de les quals des del punt de vista econòmic pot ser important. Això no obstant, ha considerat que si s’acaba aviat amb el focus, només serà un fet “substancial”.

De la seva banda, el president de la Federació Avícola Catalana, Joan Anton Rafeques, ha dit que estan preocupats però ja des de fa temps perquè la grip aviar fa temps que està estesa per tot Europa amb casos molt greus a Anglaterra i França. Per sort a Catalunya des de 2017 no hi havia hagut cap focus però sabien que “era imminent” i ja s’estava treballant amb el Departament per fer-hi front.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha recordat que existeix un “pla de contingència extremadament calculat” per als brots de grip aviar com el que s’ha produït a Arbeca i que s’han seguit tots els protocols. Durant trenta dies es continuaran fent proves als animals, també en les granges que estan en un radi de deu quilòmetres. “En cap cas té afectació a la salut humana i esperem que en un mes estarà tot erradicat”, ha dit Jordà

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut