El Parlament de Catalunya va aconseguir el passat dijous, per fi, aprovar la llei de sequera que estableix les mesures a adoptar per tal de gestionar l’episodi de sequera extraordinària que pateix el territori des de fa més d’un any. Malgrat que el president, Pere Aragonès, ha definit aquest problema com “el més greu que tenim com a país”, arribar finalment a un acord ha costat més d’un mes de retrets entre tots els partits polítics, d’ençà que va celebrar-se la cimera de l’aigua a finals del mes de març. Finalment, però, ERC, Junts i el PSC s’han posat d’acord per aprovar la proposició de llei de sequera impulsada per Junts.
La proposició de llei substitueix el decret que, en un primer moment, el Govern va tractar de tirar endavant sense èxit i que, de fet, va suposar-li rebre múltiples crítiques per part de l’oposició. Com a primera novetat, el text no es limita a les conques internes, sinó que abasta tot Catalunya; també estableix subvencions per als ajuntaments per solucionar fuites d’aigua, així com el polèmic règim de sancions per aquells que incompleixin les restriccions d’aigua, i marca noves inversions prioritàries per garantir l’aigua de boca i que l’ACA emprengui les obres necessàries.
Una altra mesura que s’inclou és el pacte de diverses inversions, com ara la rehabilitació de les instal·lacions i els equipaments de la xarxa de control del Sistema Integral del Cicle de l’Aigua al Territori (SICAT) de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), o de millora de connexió de xarxes; el text també incorpora l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes i la potabilitzadora del Besòs, amb el desdoblament de l’artèria APTT2 i el traspàs d’aigües residuals de la conca del Besòs a la del Llobregat. Respecte a les piscines, es podran omplir les d’ús públic, les desmuntables en centres educatius i les d’instal·lacions juvenils, i es permetrà omplir parcialment les que disposin d’un sistema de recirculació.