La plataforma Aigua és Vida ha criticat que empreses privades s’emporten “la meitat de les subvencions” de la Generalitat per solucionar fuites d’aigua. En un comunicat, han afirmat que a Catalunya un de cada quatre litres d’aigua no es registren degut, principalment, a les fuites d’aigua. La Generalitat compta amb un pressupost de 128,6 milions d’euros per a subvencions per solucionar problemes com aquestes fuites. Segons l’organització, fins a 65 d’aquests milions aniran a operadors privats i ha asseverat que, concretament Agbar, obtindrà gairebé 50 milions d’euros, el 38% del total. La plataforma ha defensat que la gestió pública de l’aigua és més eficient en l’estalvi, i més barata, en l’actual context de sequera.
Segons Aigua és Vida, que diners públics vagin a empreses privades farà que amb diners públics es paguin inversions “que en gran part ja han estat cobrades amb els rebuts de l’aigua”. Ha argumentat que el problema de fons és el model de gestió privada de l’aigua, que s’estén al 78% de la població. També ha posat sobre la taula l'”escassa fiscalització i seguiment dels contractes per part dels ajuntaments”.
Des de la plataforma han lamentat que el mateix que ha passat ara amb les subvencions per la sequera ja s’havia produït abans, per exemple amb els fons europeus Next Generation. En concret, ha assegurat que en la resolució de la primera convocatòria dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l’Aigua els operadors privats s’han endut el 41% de la subvenció.
Tant aquesta convocatòria com les subvencions de la Generalitat demanen un percentatge de cofinançament per a ciutats mitjans i grans. Aigua és Vida ha alertat que en alguns casos els operadors privats d’aigua estan proposant augments tarifaris per a costejar el cofinançament de les subvencions, “quan part d’aquestes inversions ja han estat pagades per la ciutadania”.
D’altra banda, la plataforma ha defensat que allà on hi ha gestió pública de l’aigua es registren millors rendiments i es constata l’impacte positiu de les campanyes d’estalvi liderades pels operadors públics en col·laboració amb els consistoris. A més, ha defensat que és més barata, un 22% segons l’Observatori de Preus de l’Agència Catalana de l’Aigua.