Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

Agramunt finalitzarà a l’agost les obres dels dos primers habitatges socials a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil

El projecte té l'objectiu de donar un ús social a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, que va tancar fa vint anys

|

- Publicitat -

Les obres per transformar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Agramunt (Urgell) en un edifici amb habitatges socials i serveis municipals avancen a bon ritme. De fet, els dos primers habitacles preveuen estar llestos a finals d’agost, tot i que no entrarien en funcionament fins a almenys el 2024, segons ha afirmat l’alcaldessa del municipi, Sílvia Fernàndez.

Publicitat

L’edifici ha acollit aquest dimecres una visita guiada i un acte simbòlic per veure com avancen les obres, a càrrec d’una trentena d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Hi han assistit la mateixa Fernàndez i representants de l’Associació Alba, futurs gestors del nou equipament, entre altres.

El projecte té l’objectiu de donar un ús social a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que va tancar fa vint anys i en fa deu que és de propietat municipal. La rehabilitació consisteix a dissenyar i construir habitatges socials, destinats a les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió que atén l’Associació Alba. La planta baixa del nou edifici inclourà també les dependències de la policia local i espais per a serveis socials de l’ajuntament del municipi.

L’Ajuntament d’Agramunt ha assenyalat que els dos primers habitatges quedaran habilitats a finals d’estiu, però sense serveis comuns com la climatització i ascensors, instal·lacions que el consistori vol finançar amb ajuts econòmics per part de les administracions. Per aquest motiu, l’alcaldessa Sílvia Fernàndez ha apuntat que la data perquè els habitacles entrin en funcionament dependrà de les subvencions que els puguin atorgar i també del que es demori la tramitació dels permisos pertinents. En tot cas, “ens agradaria que almenys els dos primers habitatges es posin en marxa l’any vinent”, ha desitjat. Pel que fa a habilitar nous pisos, Fernàndez ha afegit que “veurem si des de la UPC es pot donar continuïtat” a la seva construcció.

Sí que depèn del consistori les obres per habilitar els serveis socials i les dependències de la Policia Local a la planta baixa de l’edifici. En aquest sentit, Fernàndez ha detallat que s’inclouran les partides per finançar els treballs en el pressupost de l’any 2024 i probablement també en el del 2025. “És un projecte de legislatura”, ha expressat.

Experiència per als estudiants de l’ETSAV

Una trentena d’alumnes del projecte Vibra de l’ETSAV lideren la construcció del nou equipament agramuntí. La iniciativa va començar el juliol del 2021 i, des de fa tres mesos, l’equip està treballant en les tasques d’enderroc i de neteja de l’edifici. També s’ha realitzat un procés participatiu perquè el veïnat faci les seves aportacions.

Una de les estudiants participants, Aroa López, ha explicat que aquesta és una oportunitat única per aprendre, ja que els permet millorar molt les seves habilitats com a arquitectes. “La universitat ens dona una experiència en el camp teòric, però no ens posem a construir i això és un error perquè quan treballes sobre el terreny t’adones de moltes coses que et permeten millorar els dissenys”, ha detallat.

Edifici sostenible

La rehabilitació de l’edifici es porta a terme de manera sostenible i amb l’objectiu que sigui eficient energèticament. Concretament, els estudiants han reutilitzat per a la construcció diversos materials que quedaven de l’antiga caserna i se n’han instal·lat de nous fets a partir d’elements com cotó reciclat de roba ja utilitzada.

Visita d’obres

L’edifici ha acollit un acte simbòlic per col·locar la “primera pedra” del projecte i una visita guiada per conèixer les obres en què hi ha assistit Daniel Crespo, rector de la UPC; Sílvia Fernàndez, alcaldessa d’Agramunt; Pere Fuertes, director de l’ETSAV; Martí Obiols, professor de la mateixa escola; José Luís Marín, president del Consell Comarcal de l’Urgell, corporació que va promoure la participació del municipi a la iniciativa, així com el grup d’estudiants, representants de l’Associació Alba i de diferents patrocinadors i veïns.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut