Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Acord històric dels països de la COP15 per protegir la diversitat del planeta

|

- Publicitat -

Els països presents a la cimera de la COP15, celebrada entre el 7 i el 19 de desembre a Montreal (Canadà), han arribat aquest dilluns a un acord per protegir la biodiversitat del planeta i restaurar els ecosistemes danyats. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha qualificat l’entesa “d’històrica” i diverses veus han assegurat que el pacte suposa “un abans i un després” en la preservació del medi ambient. En aquest sentit, els estats de l’ONU s’han compromès a invertir 200.000 milions de dòlars (prop de 190.000 milions d’euros) anuals fins al 2030 per assolir aquest objectiu i, alhora, eliminar subsidis nocius per al medi ambient abans del 2030 per valor de 500.000 milions de dòlars (al voltant de 475.000 milions d’euros).

Publicitat

La llista acordada aquest dilluns inclou objectius com restaurar en un 30% els ecosistemes globals i marins danyats abans del 2030. També busca conservar el 30% de les àrees de natura almenys de cara als pròxims vuit anys, aturar l’extinció d’espècies conegudes i reduir en almenys deu vegades el risc d’extinció de totes les espècies –tant de les que es tingui constància com de les desconegudes- de cara al 2050.

En paral·lel, el text parla de reduir els riscos derivats de les pesticides en un 50% pel 2030, reduir en almenys un 50% la pèrdua de nutrients del medi ambient i assolir uns nivells de contaminació el 2030 que “no siguin perjudicials per a la biodiversitat i el funcionament de l’ecosistema”.

Alhora, el document inclou referències a qüestions com l’impuls d’espais verds a les àrees urbanes, controlar la introducció d’espècies invasores i monitorar de forma més exhaustiva l’ús i el tràfic d’espècies salvatges.

A banda dels acords pactats, els països de la Unió Europea també han subscrit un paquet internacional de solidaritat per donar suport als països més vulnerables i amb més biodiversitat. Aquesta eina rebrà el nom de ‘Fons Global per a la Biodiversitat’ i estarà obert a qualsevol opció de finançament.

Per l’eurocomissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, l’acord cobreix “tots els fronts” i obre “una oportunitat per assegurar un futur saludable per a la Terra”. “El pacte és una victòria en tots els sentits i estic molt orgullós que l’hàgim segellat”, ha afegit, tot subratllant que la feina real “comença ara” i que cal convertir les paraules “en accions”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut