La Biennal de Pensament Ciutat Oberta, que ha tingut lloc aquesta setmana a Barcelona, clourà la primera edició aquest diumenge a la tarda amb unes 20.000 persones que han participat en algunes de les 69 activitats programades. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha valorat com un “grandíssim èxit” la “quantitat de públic jove”, que ha “respost massivament” a la proposta i ha demostrat que “té moltes ganes de pensar, actuar i aportar en les grans preguntes” que interpel·len la societat. També ha destacat que espais públics “de molts barris i districtes s’han omplert quan el temps ho ha permès” seguint l'”aposta” del govern per “descentralitzar” les activitats. El Comissionat de Cultura, Joan Subirats, ha afirmat que la cita per debatre i imaginar una ciutat més justa i solidària “ha vingut per quedar-se” i ha assenyalat que ja treballen en la biennal de ciència, que tindrà lloc el febrer amb un format similar.
Subirats, per la seva banda, ha valorat la “no formalització dels debats, sense inauguracions, de manera simple” i que s’han erigit com a “espais lliures”. En aquest sentit ha posat com a exemple que al Mercat de Sant Antoni es veien persones que portaven les bosses del supermercat i que s’havien assegut a l’activitat o que a la plaça de Bonet i Muixí persones que anaven en bicicleta s’aturaven un moment i s’hi acabaven quedant fins al final. Per al comissionat de Cultura, això demostra que la ciutat ofereix activitats “inesperades” i que estan “molt contents” amb el resultat.
El comissionat de Cultura ha valorat que la biennal ha generat debat a les xarxes socials i ha destacat que dels 156 ponents de la biennal, 79 han estat dones i 77, homes.
Subirats ha recordat que, en la línia de la biennal, el novembre tindrà lloc la cinquena edició del Barcelona Pensa, el festival de filosofia de la ciutat, i que de cara al febrer, estan preparant la primera edició de la biennal de ciència. Serà al voltant de l’11 de febrer, que és el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i es planteja similar a la de pensament, si bé hauran de recórrer a més espais tancats pel temps. Grans qüestions com la robòtica, la biogenètica o la ciència ciutadana, entre altres, seran les que es posaran a debat.
Joan Subirats, però, en les diferents convocatòries de premsa, no ha pogut confirmar la programació el 2020 de la següent edició. A la roda de premsa de presentació del dia 14 de setembre, va insistir en el fet que serien les entitats involucrades les que n’assegurarien la seva continuïtat. Així i tot, els grups que suposadament tindran majoria al consistori, han estat escèptics amb la Biennal. Les males llengües de la ciutat han trobat aquest esdeveniment, un gran acte d’agitprop intel·lectual més que un festival de pensament.