El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha defensat la gestió “responsable” del Gobierno en la crisi del buc de rescat de l’ONG Open Arms, que ha estat a la deriva 19 dies amb més d’un centenar de migrants a bord, a l’espera d’un port segur. A més, ha indicat que, si finalment es multa el buc espanyol, serà una decisió “administrativa” i “en cap cas” política. “Les sancions en el cas de la nostra legislació constitueixen un procés administratiu i estan basades en fets i no en voluntats”, ha subratllat el ministre en una entrevista a la Cadena Ser.
No obstant això, Ábalos ha recordat que el buc, després d’estar tres mesos bloquejat al Port de Barcelona, va obtenir el permís per sortir-ne per transportar ajuda humanitària i no persones. “El vaixell no reunia les condicions per al transport de persones sense que es posés en risc la seguretat d’aquestes”, ha precisat, i ha afegit que aquests són els arguments que ha utilitzat l’ONG per no venir a Espanya amb els migrants.
El titular de Foment ha assenyalat que el Govern espanyol “va oferir una alternativa” a l’ONG que “no li corresponia”, però que, davant l'”absència de ports” per la negativa d’Itàlia, va oferir a Open Arms desembarcar els migrants en un port espanyol. “He de dir que l’Open Arms mai no ens va demanar un port d’Espanya perquè hi havia ports propers i segurs molt més a prop. Quan li vam plantejar venir a Espanya ens va dir que el vaixell no estava en condicions de fer un viatge d’aquelles característiques”, ha argumentat Ábalos.
Guirao defensa que Espanya va actuar “correctament” amb l’Open Arms
Al seu torn, el ministre de Cultura i Esport en funcions, José Guirao, també ha defensat que el Govern espanyol va actuar “correctament”. “Era clarament un assumpte que no corresponia a Espanya però, a la vista de l’estancament i patiment que es vivia dins del vaixell i a una situació molt deteriorada, Espanya s’hi va oferir, no per obligació, sinó per donar exemple, a veure si la responsabilitat es movia dins de la UE”, ha assenyalat el ministre abans d’una reunió juntament amb el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, amb representants del món de l’esport.
Guirao ha reiterat que “la llei del mar” diu que, a l’hora de rescatar nàufrags, aquests han d’anar al “port més segur, que és el més proper”. “I, en aquest cas, no era un port espanyol”, ha afegit Guirao, qui a més ha apuntat a l’actuació del Govern espanyol en aquests casos durant l’any passat. “L’any passat Espanya va salvar la vida de prop de 60.000 persones a la zona d’influència marítima espanyola, que venien del nord d’Àfrica principalment. En aquells casos, corresponia a Espanya, però en el cas de l’Open Arms era donar un toc d’alerta de consciència perquè s’havia arribat a un extrem insostenible”, ha conclòs.
Carmen Calvo: “Mai ha demanat venir a port espanyol”
La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha explicat que l’Open Arms “mai ha demanat venir a port espanyol” i les tres vegades que ho va demanar el 2018 va poder fer-ho “per raons humanitàries”. La també ministra de la Presidència ha dit reivindicat que “ha estat el govern que ha ofert els ports” perquè el país no es pogués “sentir avergonyit” pel que considera que hauria estat una “irresponsabilitat”. Ha informat que aquest divendres a les vuit del matí arribaran a Espanya amb el vaixell Audaz els quinze migrants de l’Open Arms. Durant una compareixença en un plenari extraordinari al Congrés Calvo ha defensat la política migratòria espanyola dels últims mesos, indicant que aquest agost ha mort una persona a l’estret mentre que l’any passat van morir 68 persones. Ha afegit que el govern ha creat 2.537 places més als centres on es reben els immigrants.
AMPLIACIÓ.- Un jutge italià ordena alliberar l’Open Arms, segrestat per les autoritats des del 21 d’agost
El jutge d’instrucció d’Agrigent, Stefano Zammuto, ha ordenat aquest dijous l’alliberament de l’Open Arms, que romania segrestat per les autoritats italianes des del passat 21 d’agost quan es va produir el desembarcament dels migrants rescatats a Lampedusa, segons informa l’agència AdnKronos.
El vaixell de rescat de l’ONG catalana havia estat segrestat per ordre del fiscal d’Agrigent després que aquest pugés a bord i comprovés la situació en la qual es trobaven els migrants després de gairebé dues setmanes des del seu rescat.
Encara que el jutge ha ratificat el segrest dictat pel fiscal Luigi Patronaggio en el marc de la investigació oberta contra l’Administració italiana per no haver permès el desembarcament, n’ha ordenat la devolució a l’ONG perquè “no subsisteixen, després de l’evacuació i el rescat dels migrants, exigències probatòries” ja que “no s’atribueix cap responsabilitat a l’organització i la tripulació”.