Avui es compleixen cinc anys de regnat de Felipe VI i tots els mitjans, tant catalans com espanyols, s’han fet ressò d’una enquesta que diu que el 74% dels catalans estan a favor d’acabar amb la monarquia. Uns resultats que deixen entreveure que aquest debat està ja més que superat al Principat i que donen un toc d’atenció a tots aquells que segueixen plantejant-lo en l’actualitat del país.
Que els catalans no tenen rei ho han deixat clar al carrer i a les urnes, arrasant en les darreres eleccions els partits que es declaren republicans i amb imatges que quedaran per sempre a la memòria de la societat catalana. A la manifestació de rebuig als atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, per exemple, molts ciutadans van escridassar Felipe VI retraient-li les relacions de la Casa Real amb el tràfic d’armes i -en l’acte d’homenatge d’un any després- el vicepresident del parlament, Josep Costa, es va negar a donar-li la mà. De fet, Felipe VI ha estat declarat persona non grata en molts municipis i el Parlament el va reprovar.
Després del referèndum de l’1-O i del seu discurs legitimant la violència de la policia espanyola, els catalans van aprofitar una nova ocasió per a deixar clar que el rei no és benvingut al Principat, amb una cassolada multitudinària contra la seva presència a la inauguració del Mobile World Congrés a començament del 2018. Un any després, fins i tot Ada Colau i Quim Torra van plantar-lo en la salutació protocol·lària abans del sopar en el marc d’un dels esdeveniment de telefonia mòbil més important d’Europa.
Però polítics i ciutadans no han estat els únics que han recordat a Felipe VI que Catalunya és republicana. També empresaris com l’Àlex Fenoll el 2017 s’han negat a saludar-lo, deixant clar que Catalunya (en el seu conjunt) ja va decidir fa temps el seu model d’Estat i que aquest debat s’ha de limitar a la resta de l’Estat espanyol. I és que no hi ha cap enquesta que parli més clarament que tot un camp de futbol xiulant a la monarquia en les finals de la Copa del rei.