Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans

Una declaració que contempla la rebel·lió com un recurs davant la injustícia

|

- Publicitat -

La Segona Guerra Mundial va canviar per sempre les relacions entre els homes. La devastació mai concebuda a la que es va sotmetre el vell món va fer que fins i tot hom es qüestionés el sentit de l’art. Però també la Guerra va tenir conseqüències positives, una de les quals va ser la construcció de les Nacions Unides, una associació d’Estats per tal de no fer de la guerra un element més de la política. Si en un primer moment les Nacions Unides eren l’enemic de les Nacions de l’Eix, el 1948 van fer un dels avenços més grans de la història de la humanitat, declarar que tots els homes tenien els mateixos drets.

Publicitat

“Considerant que és essencial que els drets humans siguin protegits per un règim de dret per tal que les persones no es vegin forçades, com a últim recurs, a la rebel·lió contra la tirania i l’opressió” és un dels punts centrals del preàmbul de la Declaració. La carta, permet doncs a tots els éssers humans, sigui quan sigui ala seva condició, tenir dret a la vida, la seguretat i la llibertat. Uns drets que com és evident molts estats han anat retallant.

La declaració va ser fruit de l’aprovació de la resolució 217 (A) i aprovada per 48 estats de 58. Vuit és s’abstingueren i dos van estar absents en el moment de la votació. En la redacció i aprovació del text hi va tenir un gran paper Eleanor Roosevelt, viuda del president dels EUA, Franklin D. Roosevelt.

Un exemple del retrocés en la qüestió de la llibertat i la dignitat individuals i col·lectives és la mal anomenada Llei Mordassa. Avui fa un any, el PSOE va proposar de derogar-la, en homenatge al dia dels Drets Humans. Com és sabut, però, no s’ha derogat. D’altra banda el nou govern de l’administració central manté els presos polítics a la presó, tolera la persecució judicial a cantants i permet muntatges judicials com el d’Altsasu. Per anomenar només casos recents.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut